IOI Logo

XII. MEDJUNARODNA INFORMATICKA OLIMPIJADA

Peking, Kina, 23.-30. rujna 2000.

U Pekingu je 29. rujna 2000. g. svecanim zatvaranjem i podjelom medalja zavrsila XII. medunarodna informaticka olimpijada, na kojoj su ove godine nastupile reprezentacije mladih informaticara iz 72 zemlje svijeta.

Na ovom najvaznijem natjecanju svjetskih informaticara srednjoskolaca (do 20 godina starosti) nastupila je, u organizaciji Hrvatskog saveza informaticara, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske, te uz izuzetnu potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu i reprezentacija Republike Hrvatske u sastavu:

  1. Frane Saric, 4. razred XV. gimnazije u Zagrebu
  2. Mario Zivic, student 1. godine FER-a u Zagrebu
  3. Damir Korencic, 4. razred XV. gimnazije u Zagrebu
  4. Damir Tubin, 4. razred XV. gimnazije u Zagrebu

Navedena cetvorica natjecatelja izborili su pravo nastupa u reprezentaciji Republike Hrvatske najboljim rezultatima na Drzavnom prvenstvu RH (Karlobag, 16. - 21. svibnja 2000.) i VI. hrvatskoj informatickoj olimpijadi (Karlobag, 20. svibanj 2000.), te dodatnim Izbornim pripremama odrzanim u Zagrebu na FER-u od 16. do 18. kolovoza 2000. godine.

Prema propozicijama IOI natjecanje se provelo u rjesavanju 6 problemskih zadataka u 2 dana natjecanja, u programskim jezicima PASCAL ili C. Nasa je reprezentacija postigla zapazene rezultate, trojica (od cetvorice natjecatelja) osvojili su olimpijske medalje, i to:

Frane Saricsrebrna medalja
Mario Zivicbroncana medalja
Damir Tubinbroncana medalja

Hrvatska ekipa Reprezentaciju su vodili Ivo Separovic, dipl. ing., odgovorni voditelj i Kresimir Malnar, strucni voditelj.

Podsjecamo da je reprezentacija RH u istom sastavu nastupila i na VII. SREDNJOEUROPSKOJ INFORMATICKOJ OLIMPIJADI (CEOI), koja je odrzana od 23. do 31. kolovoza 2000. godine u gradu Cluju u Rumunjskoj. U Cluju je Mario Zivic osvojio broncanu medalju, a Hrvatska je u ukupnom poretku zauzela 6. mjesto.

Pored napredovanja u znanjima iz informatike, izmjeni iskustava, stvaranja poznanstava i prijateljstava s mladima informaticarima iz cijelog svijeta, ovaj nastup nasih srednjoskolaca bio je i promidzba Republike Hrvatske u svijetu, a za Hrvatski savez informaticara poticaj i korak dalje u programskim ciljevima.

Hrvatska je u ukupnom poretku ostvarila plasman medu 20 najboljih drzava sudionica, a velik uspjeh hrvatske reprezentacije je i odgoda odluke o domacinu 17. IOI 2005. godine, te je Republika Hrvatska jos uvijek glavni kandidat.

U Zagrebu, 3. listopada 2000.

Tajnik Hrvatskog saveza informaticara
Odgovorni voditelj reprezentacije
Ivo Separovic, dipl. ing.