IOI 2003

XV. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA

Kenosha, Wisconsin, SAD
od 16. do 23. kolovoza 2003.

 

HRVATSKA 3. NA SVIJETU UZ ZLATO, DVA SREBRA I BRONCU !

HRVATSKA - DOMAĆIN IOI 2007 !

 

Svečanim zatvaranjem i podjelom medalja 22. kolovoza 2003. godine završila je XV. Međunarodna informatička olimpijada.

I ove je godine Hrvatski savez informatičara, pod pokroviteljstvom i s financijskom potporom Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske, organizirao nastup reprezentacije Republike Hrvatske, informatičara srednjoškolaca (do 19 godina starosti), na ovom natjecanju održanom na University of Wisconsin - Parkside, Kenosha, SAD, od 16. do 23. kolovoza 2003.

Hrvatski savez informatičara od 1993. godine priprema i organizira nastupe na dosadašnjim Međunarodnim informatičkim olimpijadama, te je s mladim informatičarima Republike Hrvatske ostvario odlične rezultate uz 34 osvojene olimpijske medalje.

Reprezentacija Republike Hrvatske na ovom natjecanju sastojala se od četvorice učenika koji su nastup u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Državnom natjecanju (Cres, 13.-18. svibnja 2003.) i IX. Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Cres, 17. svibnja 2003.), te na Izbornim pripremama održanima u Hrvatskom savezu informatičara u Zagrebu od 4. do 7. lipnja 2003. godine.

Naša je reprezentacija na ovom natjecanju ostvarila svoj najveći dosadašnji uspjeh osvojivši prvu zlatnu medalju u povijesti nastupa hrvatskih informatičara na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, te su s još dva srebra i jednom broncom zauzeli visoko 3. mjesto među 76 reprezentacija svijeta.

U reprezentaciji su nastupili i osvojili:

 

1. Luka Kalinovčić, učenik 3. r. XV. gimnazije iz Zagreba
mentor mr. sc. Mladen Pregrad, prof.

2. Davor Bonači, učenik 4. r. III. gimnazije iz Splita
mentor Magda Josipović, prof.

3. Luka Donđivić, učenik 3. r. XV. gimnazije iz Zagreba
mentor mr. sc. Mladen Pregrad, prof.

4. Marko Živković, učenik 4. r. V. gimnazije iz Zagreba
mentor Mate Vulić, prof.

ZLATNA MEDALJA
 

SREBRNA MEDALJA
 

SREBRNA MEDALJA
 

BRONČANA MEDALJA
 

 

Reprezentaciju na ovom natjecanju vodili Ivo Šeparović, dipl. ing., odgovorni voditelj i Krešimir Malnar, stručni voditelj.

 

 

Prema propozicijama, IOI natjecanje se sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka u programskim jezicima Pascal i C (Free Pascal i DJGPP) na PC računalima pod operativnim sustavima Windows ili Linux. Natjecanje je podijeljeno u 2 dana, a rezultati se zbrajaju. Ocjenjivanje se vrši automatski pomoću mrežnog softvera kreiranog za tu svrhu pod nadzorom sedmeročlanog Međunarodnog znanstvenog povjerenstva (International Scientific Committee - ISC).

Pored napredovanja u znanjima iz informatike, izmjeni iskustava, stvaranja poznanstava i prijateljstava s mladim informatičarima iz 76 zemalja svijeta, ovaj nastup naših srednjoškolaca bio je i promidžba Republike Hrvatske u svijetu mladih informatičara, a za Hrvatski savez informatičara poticaj i korak dalje u ostvarenju programskih ciljeva.

Međunarodni olimpijski odbor (International Committee - IC) na završnoj sjednici donio je jednoglasnu odluku da se Hrvatskoj temeljem svih dosadašnjih rezultata od 1993. godine do danas, povjeri organizacija XIX. Međunarodne informatičke olimpijade 2007. godine, koja bi se prema prijedlogu Hrvatskog saveza informatičara trebala održati krajem rujna 2007. godine u Dubrovniku.

Uz pozdrav, sa štovanjem,

U Zagrebu, 25. kolovoza 2003.

 

Predsjednik HSIN-a
Alen Spiegl, dipl. ing.
 

 
 

Tajnik HSIN-a
Odgovorni voditelj reprezentacije
Ivo Šeparović, dipl. ing.

Stručni voditelj reprezentacije
Krešimir Malnar

 


 

Rang lista zemalja prema osvojenim medaljama

Zadaci
Test podaci
Rješenja

Slike