IOI 2005

 

XVII. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
Nowy Sacz, Poljska
od 18. do 25. kolovoza 2005.

 

Na XVII. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi /International Olympiad in Informatics - IOI 2005/ nastupila je reprezentacija informatičara srednjoškolaca Republike Hrvatske.

Hrvatski su mladi informatičari osvojili SREBRNU MEDALJU među reprezentacijama 74 zemlje iz cijelog svijeta.

U reprezentaciji su nastupili i osvojili:

1. DAVOR PRUGOVEČKI, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Zlatka Markučič, dipl. ing.
2. IGOR ČANADI, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Renata Gjurić, prof.
3. JASMIN VELKIĆ, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Renata Gjurić, prof.
4. RELJA MEDIĆ, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Renata Gjurić, prof.

SREBRNA MEDALJA
 
 
 
 
 
 
 

 

hrvatska informatička reprezentacija
 

Natjecanje na IOI 2005 se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka na PC računalima kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavima Windows XP ili Linux.

Reprezentacija koja je predstavljala Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju sastojala se od četvorice učenika koji su nastup u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Državnom natjecanju (DMIH 2005 - Vrsar, od 9. do 14. svibnja), XI. Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Vrsar, 13. svibnja), te Izbornim pripremama održanima u Hrvatskom savezu informatičara u Zagrebu od 2. do 5. lipnja.

S izabranim hrvatskim reprezentativcima vrijedno su radili prošlogodišnji zlatni olimpijci Luka Kalinovčić i Lovro Pužar uz Zvonimira Bujanovića, dipl. ing., stručnog voditelja tima. Pripreme tima odvijale su se pod nadzorom prof. dr. sc. Igora Urbihe, Krešimira Malnara, Zvonimira Bujanovića, dipl. ing., mr. sc. Ante Đereka i Marija Živića, dipl. ing.

Nastup naših informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara, pod pokroviteljstvom i s financijskom potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, potporom T-Hrvatskog telekoma - glavnog sponzora svih programa HSIN-a u 2005. godini i sponzorstvom tvrtke KING ICT i njihovog portala www.ODLIKASI.hr. Pokrovitelj ovog nastupa bila je Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Reprezentaciju su na IOI 2005 vodili Ivo Šeparović, dipl. ing., odgovorni voditelj i Zvonimir Bujanović, dipl. ing., PMF, stručni voditelj.

Hrvatski savez informatičara krajem ove godine obilježava 20-godišnjicu svog postojanja i sustavnog rada prvenstveno s mladim informatičarima Hrvatske. Svojim neprofitnim i nestranačkim programima HSIN je uključen i u više međunarodnih pokreta, od kojih je jedan priprema i organizacija nastupa na IOI-u. S ponosom ističemo dosadašnje rezultate, jer smo od 1993., kada smo prvi put sudjelovali na IOI s mladim hrvatskim informatičarima u ovom programu osvojili 38 medalja (3 zlatne, 13 srebrnih i 22 brončane).

 

U Nowom Saczu, 24. kolovoza 2005.
 
 

Odgovorni voditelj hrvatskog tima
Tajnik HSIN-a
Ivo Šeparović, dipl. ing.