IOI 2006
 
XVIII. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
Merida, Meksiko
od 13. do 20. kolovoza 2006.
 
OLIMPIJSKA INFORMATIČKA ZASTAVA STIŽE U ZAGREB !
 
Svečanim zatvaranjem i podjelom medalja završila je XVIII. Međunarodna informatička olimpijada
/International Olympiad in Informatics - IOI/ koja se od 13. do 20. kolovoza održala u Meridi u Meksiku.
 
Naša je reprezentacija postigla jedan od svojih najvećih uspjeha i osvojila 2 srebrne i 2 brončane medalje:
 
MARKO IVANKOVIĆ, 4. razred, Gimnazija Varaždin, Varaždin
profesor informatike u školskom programu: Janja Pavlinić, prof.
SREBRNA MEDALJA
IGOR BONAČI, 4. razred, III. gimnazija, Split
profesor informatike u školskom programu: Dragica Debak, prof.
SREBRNA MEDALJA
TOMISLAV GRBIN, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Zlatka Markučič, dipl. ing.
BRONČANA MEDALJA
GORAN ŽUŽIĆ, 1. razred, V. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
BRONČANA MEDALJA
 
reprezentacija
Goran Žužić, Igor Bonači, Marko Ivanković i Tomislav Grbin
 
Reprezentaciju su na ovom natjecanju vodili Krešimir Malnar, odgovorni voditelj, i Luka Kalinovčić, stručni voditelj. Organizator nastupa za Hrvatski savez informatičara i voditelj delegacije Republike Hrvatske bio je Ivo Šeparović, dipl. ing., koji je na ovoj Olimpijadi sudjelovao kao predstavnik Hrvatske u svojstvu člana Međunarodnog informatičkog olimpijskog odbora /International Committee - IC/.
 
Četvorica učenika koji su zastupali Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju svoje su mjesto u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Državnom natjecanju /DMIH 2006 - Crikvenica, od 8. do 13. svibnja/, XII. Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi /HIO 2006 - Crikvenica, 12. svibnja/, te Izbornim pripremama /Hrvatski savez informatičara - Zagreb, od 17. do 21. svibnja/.
 
Ovo natjecanje se sastojalo od rješavanja 6 problemskih zadataka na PC računalima, kroz dva dana natjecanja. Za rješavanje su se koristili programski jezici Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux.
 
Nastup naših informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara - HSIN, pod pokroviteljstvom i s financijskom potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Grada Zagreba, potporom T-Hrvatskog telekoma - glavnog sponzora svih programa HSIN-a u 2006. godini i tvrtke Računala Končar. Pokrovitelj ovog nastupa je uz financijsku potporu i Hrvatska zajednica tehničke kulture.
 
Kako su Republika Hrvatska i grad Zagreb u kolovozu slijedeće godine domaćini XIX. Međunarodne informatičke olimpijade, na kraju svečanosti zatvaranja predsjednik Olimpijade Zide Du predao je uz zvukove hrvatske himne olimpijsku zastavu voditelju hrvatske delegacije Ivi Šeparoviću koji je taj svečani čin podijelio s ostalim visokim predstavnicima u delegaciji.
 
zastava
hrvatska delegacija preuzima olimpijsku zastavu
 
U delegaciji Republike Hrvatske na IOI 2006 su osim navedenih još bili i Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a i član Međunarodnog znanstvenog informatičkog olimpijskog odbora, dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa RH za informacijsko društvo, Stipe Mamić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa RH za financije, Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, Jadranko Ahel, član uprave Končara-INEM-a, Nikica Mikulandra, direktor poslovne jedinice Informatika i komunikacije Končar-INEM-a, Borut Pavlič, predsjednik uprave Elit trade-a, te stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara Lovro Pužar (izrada olimpijskih zadataka za IOI 2007), Davor Bonači (PC tehnika, mreže i evaluacijski software), Predrag Brođanac (IOI 2007 web i baza podataka o sudionicima) i Vlasta Šeparović (glavna urednica svih izdanja za IOI 2007), koji su u Meksiku iz prve ruke prikupili iskustva o organizaciji ove velike i organizacijski zahtjevne manifestacije.
 
Mladi informatičari, njihovi voditelji i ostali članovi delegacije vratili su se iz Meksika 22. kolovoza 2006., a u zračnoj luci Pleso su ih uz rodbinu i prijatelje dočekali i brojni predstavnici medija.
Mlade informatičare dočekali su uz čestitke i Državni tajnik za srednje škole gospodin Želimir Janjić, te u VIP salonu Zagrebačkog aerodroma gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.
 
Prigodna konferencija za novinare održana je 23. kolovoza 2006. u 12:00 sati u velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Dalmatinskoj 12 u Zagrebu.
 
Mlade informatičare i voditelje primio je 24. kolovoza 2006. Ministar znanosti, obrazovanja i športa RH prof. dr. sc. Dragan Primorac i poklonio učenicima IBM prijenosna računala.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je hrvatski informatički tim 4. rujna 2006. i poklonio učenicima vrijedna prijenosna računala tvrtke KONČAR.
 
Zadaci
Test podaci
Rješenja
 
U Zagrebu, 4. rujna 2006.
 
 
Voditelj hrvatske informatičke reprezentacije
Krešimir Malnar
 
Organizator nastupa na IOI 2006
Ivo Šeparović, dipl. ing.