IOI 2013
 
25. međunarodna informatička olimpijada - IOI 2013
 
Brisbane, Australija, od 6. do 13. srpnja 2013.
 
DVA SREBRA I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
U petak, 12. srpnja, održana je završna svečanost s dodjelom medalja 25. međunarodne informatičke olimpijade (International Olympiad in Informatics – IOI 2013), koja se od 6. do 13. srpnja održala u Brisbaneu, Australija, a na kojoj su nastupila 303 natjecatelja iz ukupno 77 zemalja svijeta.
Za Republiku Hrvatsku natjecala su se četvorica učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na 19. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 6. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, od 7. do 10. svibnja). Samo jedan od učenika, Domagoj Ćevid, već je ranije sudjelovao na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (srebrna medalja iz Italije 2012. godine), dok je ostaloj trojici učenika ovo bio prvi nastup na ovoj Olimpijadi.
 
Hrvatska informatička reprezentacija
Slijeva na desno: Mislav Balunović, Domagoj Ćevid, Ivan Lazarić, Mislav Bradač
 
Na IOI 2013 su se natjecali i osvojili:
 
MISLAV BALUNOVIĆ, 3. r., Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod SREBRNA MEDALJA
DOMAGOJ ĆEVID, 4. r., V. gimnazija Zagreb SREBRNA MEDALJA
IVAN LAZARIĆ, 2. r., Društvo informatičara Pula BRONČANA MEDALJA
MISLAV BRADAČ, 3. r., V. gimnazija Zagreb
 
Voditelji reprezentacije bili su Aron Bohr, odgovorni voditelj, i Anton Grbin, stručni voditelj, dok je Krešimir Malnar sudjelovao kao član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
Prije odlaska na Olimpijadu, za vrijeme trajanja Kampa mladih informatičara Hrvatske u Krku od 19. do 29. lipnja, izabrani su hrvatski tim intenzivno pripremali stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci Anton Grbin, Ivan Katanić i Matija Bucić.
 
Mislav Balunović Ivan Lazarić Mislav Bradač Domagoj Ćevid
 
Uključujući i ove medalje, mladi hrvatski informatičari od 1993. godine sve do danas osvojili su 144 medalje na međunarodnim informatičkim olimpijadama i međunarodnim natjecanjima.
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 25. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara, koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca.
Pokroviteljstvo i financijsku potporu ovom nastupu pružili su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Hrvatska informatička reprezentacija vraća se u Zagreb u nedjelju, 14. srpnja, u 10:05 (let iz Minhena - OU 4437).
 
U Brisbaneu, srpanj 2013. Za Hrvatski savez informatičara pripremio:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik