IOI 2013
 
25. međunarodna informatička olimpijada - IOI 2013
 
Brisbane, Australija, od 6. do 13. srpnja 2013.
 
NAJAVA
 
Reprezentacija mladih informatičara Hrvatske sretno je stigla na 25. međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics – IOI 2013) koja se od 6. do 13. srpnja održava u Brisbaneu, Australija, a na kojoj će, uz Hrvatsku, nastupiti reprezentacije iz više od 80 zemalja svijeta.
Hrvatska informatička reprezentacija
Slijeva na desno: Ivan Lazarić, Mislav Bradač, Domagoj Ćevid, Mislav Balunović
 
Hrvatska reprezentacija sastoji se od četvorice učenika srednjih škola, koji su svoj nastup zaslužili ovogodišnjim najboljim rezultatima na 19. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 6. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, od 7. do 10. svibnja):
1. Domagoj Ćevid, 4. r., V. gimnazija Zagreb
2. Mislav Balunović, 3. r., Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod
3. Ivan Lazarić, 2. r., Društvo informatičara Pula
4. Mislav Bradač, 3. r., V. gimnazija Zagreb
S njima se u Australiji nalaze i Aron Bohr, odgovorni voditelj, Anton Grbin, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
Mislav Balunović Ivan Lazarić Mislav Bradač Domagoj Ćevid
 
Program 25. IOI-a tijekom osam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- dva dana natjecanja i probno natjecanje
- organizirane izlete, razgledavanje kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, zabavu i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Prije odlaska na Olimpijadu, za vrijeme trajanja Kampa mladih informatičara Hrvatske u Krku od 19. do 29. lipnja, izabrani su hrvatski tim intenzivno pripremali stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Anton Grbin, Ivan Katanić i Matija Bucić.
 
Brisbane Abu Dhabi U prirodi 1 U prirodi 2
 
Nastup naših mladih informatičara na 25. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara, koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca.
Pokroviteljstvo i financijsku potporu ovom nastupu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
U Brisbaneu, 5. srpnja 2013. Za Hrvatski savez informatičara pripremio:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik