IOI 2013
 
25. međunarodna informatička olimpijada - IOI 2013
 
Brisbane, Australija, od 6. do 13. srpnja 2013.
 
OSVRT NA PRVI DAN NATJECANJA
 
Četvrti je dan Međunarodne informatičke olimpijade. Iza nas je dolazak, registracija, upoznavanje s našim novim prijateljima iz svih krajeva svijeta... Također i svečano otvaranje, organizirani izlet u prirodu i druženje s koalama i klokanima, ali i ono najvažnije - prvi dan natjecanja.
Kaže se "važno je sudjelovati, a ne pobijediti", ali uvijek je izazovno odmjeriti snage s najboljim informatičarima iz cijelog svijeta i pokazati im da se i naša mala zemlja nema čega sramiti i da stojimo uz bok velikim i bogatim zemljama, informatičkim velesilama.
 
Hrvatska informatička reprezentacija s voditeljima
Slijeva na desno: Aron Bohr, Domagoj Ćevid, Anton Grbin, Krešimir Malnar Koala,
Mislav Bradač, Mislav Balunović, Ivan Lazarić
 
Nažalost, prvi dan natjecanja prošao je uz mnoge organizacijske i tehničke probleme. Neki učenici, između ostalih i dio našeg tima, su tim poteškoćama bili pogođeni više od ostalih.
Uz kašnjenje početka natjecanja od sat vremena (uz neuvjerljivo objašnjenje), sustav za evaluaciju, sastavni dio natjecateljskog okruženja, potpuno je prestao raditi već sat vremena nakon početka natjecanja. Ostatak natjecanja učenici nisu imali nikakvu povratnu informaciju od evaluatora nužno potrebnu za uspješno rješavanje zadataka, te su do kraja natjecanja morali pronaći najbolju strategiju za rješavanje zadataka i osvajanje bodova, što nije bio lak zadatak i trebalo je imati i malo sreće.
Nakon prvog dana natjecanja 35 učenika ostvarilo je 0 bodova što nije uobičajeno na ovoj razini. Nakon što su se sva poslana rješenja vrednovala, čak šest sati nakon završetka natjecanja, najviše bodova od naših natjecatelja ostvarili su Mislav Balunović i Domagoj Ćevid što ih je plasiralo u prvu polovinu rang liste. Ostali naši natjecatelji morat će se u drugom danu natjecanja jako potruditi kako bi nadoknadili bodovni zaostatak.
 
Mislav Balunović Mislav Bradač Domagoj Ćevid Ivan Lazarić
 
Takve ili slične tehničke pogreške se ponekad događaju, jer radi se o kompleksnom natjecanju gdje štošta može krenuti krivo.
U takvim slučajevima, na HSC-u (Host Scientific Committee) i ISC-u (International Scientific Committee) je veliki teret odgovornosti jer oni moraju odmah reagirati i na najbolji način pokušati ispraviti pogrešku, učiniti natjecanje što regularnijim, i osigurati da što manji broj natjecatelja to osjeti na krajnjem rezultatu.
Naše mišljenje, kao i mišljenje voditelja mnogih reprezentacija, je da se to moglo izbjeći pažljivijom pripremom natjecanja kao i boljom reakcijom tijekom samog natjecanja. Štoviše, na sjednici istu večer rasprava o tom problemu trajala je preko tri sata s nekoliko glasanja o odluci što napraviti. Neki prijedlozi su išli čak i do toga da se cijeli prvi dan natjecanja poništi, ili da se barem za taj dan natjecanja smanji broj bodova kako bi u ukupnom zbroju bodovi od prvog dana imali manji utjecaj, ali na kraju je tijesno (s 34 glasa za i 30 glasova protiv) pobijedila opcija da bodovi ostanu takvi kakvi jesu.
 
Otvorenje Probno natjecanje 1 Probno natjecanje 2 Probno natjecanje 3
 
Što se ostalih popratnih stvari tiče, sve više manje teče glatko.
Svi sudionici Olimpijade smješteni su u jednokrevetnim sobama. Smještaj je skroman, studentski, ali zadovoljavajuć. Učenici i voditelji smješteni su u različitim dijelovima sveučilišnog naselja kako bi se osigurala tajnost zadataka večer prije natjecanja.
Hrana je više manje "europska" i nama poznata i nismo primijetili neke naznake australske kuhinje ili nekih drugih posebnosti.
Vrijeme je odlično, klimatološki je ovdje zima, dani su kratki i sunce je nisko, ali njihova zima je jako blaga. Jutarnje temperature su između 10 i 13 stupnjeva, a dnevne između 20 i 22 stupnja.
 
Ovce Klokani Šareno Na travi
 
Našu najavu nastupa objavljenu prije nekoliko dana dobro su popratili mediji. Također, primili smo i nekoliko pozdrava i dobrih želja iz Ministarstva i od drugih suradnika koji prate naš nastup. Svima najljepše zahvaljujemo.
Konačni izvještaj o nastupu objavit ćemo u petak, nakon svečanog zatvaranja s dodjelom medalja.
 
U Brisbaneu, 9. srpnja 2013. Za Hrvatski savez informatičara pripremio:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik