IOI 2014 Logo
 
26th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2014
 
26. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2014
 
Taipei, Tajvan, od 13. do 20. srpnja 2014.
 
DVA SREBRA I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
U subotu, 19. srpnja, održana je završna svečanost s dodjelom medalja 26. međunarodne informatičke olimpijade (International Olympiad in Informatics – IOI 2014), koja se od 13. do 20. srpnja održava u Taipeiu, Tajvan, a na kojoj je nastupilo 311 natjecatelja iz ukupno 81 zemlje svijeta.
Mladi hrvatski informatičari ponovili su prošlogodišnji uspjeh i osvojili DVIJE SREBRNE i JEDNU BRONČANU medalju.
 
Mislav Balunović, Dominik Gleich, Mislav Bradač i Tonko Sabolčec
Slijeva na desno: Mislav Balunović, Dominik Gleich, Mislav Bradač i Tonko Sabolčec
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
SREBRO MISLAV BALUNOVIĆ 4 Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod
SREBRO DOMINIK GLEICH 4 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA MISLAV BRADAČ 4 V. gimnazija Zagreb
- TONKO SABOLČEC 3 XV. gimnazija Zagreb
 
Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 12. travnja) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 22. do 25. travnja), a s njima su bili i Aron Bohr, odgovorni voditelj tima, Marin Tomić, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
Uz gore navedeni uspjeh, vrijedi istaknuti da je srebrni i naš najbolje plasirani natjecatelj Mislav Balunović neposredno prije odlaska na Međunarodnu informatičku olimpijadu u Tajvan sudjelovao i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Južnoj Africi gdje je osvojio zlatnu medalju.
 
Duo Pegla Šveđanke Ukrali nam kapice i ne srame se toga Red za kruh (ne vidi se)
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Bljuzga Ispeci pa reci Sveta Klara Sveta Klara - kod igrališta
Prije odlaska na Olimpijadu, za vrijeme trajanja Kampa mladih informatičara Hrvatske u Krku od 26. lipnja do 6. srpnja, izabrani su hrvatski tim intenzivno pripremali stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Marin Tomić, Matija Bucić, Filip Pavetić, Goran Žužić, Luka Kalinovčić i Anton Grbin.
 
Ode bus Ide drugi Zastave, grb i himna Slučajni prolaznici
Nastup naših mladih informatičara na 26. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Taipeiu, 19. srpnja 2014. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik