IOI 2015 Logo
 
27th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2015
 
27. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2015
 
Almaty, Kazahstan, od 26. srpnja do 2. kolovoza 2015.
 
TRI SREBRA I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
U subotu, 1. kolovoza, održana je završna svečanost s dodjelom medalja 27. međunarodne informatičke olimpijade (International Olympiad in Informatics – IOI 2015), koja se od 26. srpnja do 2. kolovoza održava u Almatyju, Kazahstan, a na kojoj su nastupila 322 natjecatelja iz ukupno 83 zemlje svijeta.
Mladi hrvatski informatičari ostvarili su najbolji uspjeh na posljednja tri nastupa na Olimpijadi i osvojili TRI SREBRNE i JEDNU BRONČANU medalju.
 
Tonko Sabolčec, Ivan Lazarić, Domagoj Bradač i Mihael Liskij
Slijeva na desno: Tonko Sabolčec, Ivan Lazarić, Domagoj Bradač i Mihael Liskij
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
SREBRO IVAN LAZARIĆ 4 Društvo informatičara Pula
SREBRO TONKO SABOLČEC 4 XV. gimnazija Zagreb
SREBRO DOMAGOJ BRADAČ 3 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA MIHAEL LISKIJ 4 XV. gimnazija Zagreb
 
Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 28. ožujka) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 13. do 16. travnja), a reprezentaciju su vodili Krešimir Malnar, odgovorni voditelj, i Gustav Matula, stručni voditelj.
Uz gore navedeni uspjeh, vrijedi istaknuti i rezultate postignute na mjesec dana ranije održanoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, gdje su naši mladi programeri osvojili po jednu zlatnu i srebrnu, kao i dvije brončane medalje, uz prvo mjesto Ivana Lazarića u ukupnom poretku.
 
Također, Krešimir Malnar je na netom održanim ovogodišnjim izborima za člana Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee) osvojio svoj novi trogodišnji mandat (nakon prvog mandata 2011-2014).
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Prije odlaska na Olimpijadu, pod vodstvom stručnog voditelja Gustava Matule, u dva navrata održane su intenzivne jednotjedne pripreme, na kojima su hrvatski tim pripremali stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: doc. dr. sc. Ante Đerek, Mislav Balunović, Mislav Bradač, Stjepan Glavina, Adrian Satja Kurdija, Marin Tomić i Goran Žužić.
 
Nastup naših mladih informatičara na 27. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je također organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Ovaj program HSIN-a financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Almatyju, 1. kolovoza 2015. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik