IOI 2015 Logo
 
27th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2015
 
27. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2015
 
Almaty, Kazahstan, od 26. srpnja do 2. kolovoza 2015.
 
Nakon mnoštva natjecanja na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema nastupu u hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 28. ožujka), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, od 13. do 16. travnja), te nakon odlično uspjeha na 22. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (zlato, srebro i dvije bronce, i prvak CEOI-a Ivan Lazarić), došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju.
27. međunarodna informatička olimpijada - International Olympiad in Informatics danas je svečano otvorena, a ove se godine od 26. srpnja do 2. kolovoza održava u Almatyju, najmnogoljudnijem gradu Kazahstana, gdje će uz Hrvatsku nastupiti reprezentacije iz 83 zemlje svijeta.
 
Mihael Liskij, Domagoj Bradač, Ivan Lazarić i Tonko Sabolčec
Slijeva na desno: Mihael Liskij, Domagoj Bradač, Ivan Lazarić i Tonko Sabolčec
 
Učenici koji nastupaju za reprezentaciju su:
1. Domagoj Bradač, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
2. Ivan Lazarić, 4. razred, Društvo informatičara Pula
3. Mihael Liskij, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
4. Tonko Sabolčec, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
a s njima se u Kazahstanu nalaze Krešimir Malnar, odgovorni voditelj, i Gustav Matula, stručni voditelj.
 
Program 27. IOI-a tijekom osam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, ples, zabavu, stručna predavanja, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
Domagoj Bradač Ivan Lazarić Mihael Liskij Tonko Sabolčec
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Prije odlaska na Olimpijadu, pod vodstvom stručnog voditelja Gustava Matule, u dva navrata održane su intenzivne jednotjedne pripreme, na kojima su hrvatski tim pripremali stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: doc. dr. sc. Ante Đerek, Mislav Balunović, Mislav Bradač, Stjepan Glavina, Adrian Satja Kurdija, Marin Tomić i Goran Žužić.
 
Nastup naših mladih informatičara na 27. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Almatyju, 27. srpnja 2015. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik