IOI 2016 Logo
 
28th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2016
 
28. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2016
 
Kazan, Rusija, od 12. do 19. kolovoza 2016.
 
SREBRO I DVIJE BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Iako su zadnjih dana sve oči hrvatske javnosti uprte u Rio, mnogi od nas su s velikim interesom pratili što se događa na drugom kraju svijeta, u Rusiji, točnije u Kazanu gdje se od 12. do 19. kolovoza 2016. održala još jedna olimpijada ali ona informatička.
28. međunarodna informatička olimpijada - International Olympiad in Informatics završila je dodjelom medalja najuspješnijima među 308 natjecatelja iz 80 zemalja svijeta.
Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili JEDNU SREBRNU i DVIJE BRONČANE MEDALJE.
Iako nas je do zlata na svjetskoj informatičkoj olimpijadi koje željno isčekujemo još od 2012. godine dijelilo samo 13 bodova pa ćemo na njega morati još malo pričekati, ovaj rezultat nastavak je niza izvrsnih rezultata (uključujući i tri zlata sa zadnje četiri Srednjoeuropske informatičke olimpijade) koje naši mladi informatičari postižu na informatičkih natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja.
 
Marin Kišić, Adrian Beker, Domagoj Bradač i Vilim Lendvaj
Slijeva na desno: Marin Kišić, Adrian Beker, Domagoj Bradač i Vilim Lendvaj
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
SREBRO DOMAGOJ BRADAČ 4 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA ADRIAN BEKER 3 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA VILIM LENDVAJ 2 XV. gimnazija Zagreb
MARIN KIŠIĆ 3 Prva gimnazija Varaždin
 
Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 2. travnja) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 11. do 14. travnja).
Reprezentaciju su vodili Adrian Satja Kurdija i Frane Kurtović, a na Olimpijadi je sudjelovao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
Uz gore navedeni uspjeh, vrijedi istaknuti i rezultate postignute na nešto manje od mjesec dana ranije održanoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, gdje su naši mladi programeri osvojili jednu zlatnu i jednu brončanu medalju.
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Valja istaknuti i kako su tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održavao u Krku, od 23. lipnja do 3. srpnja, ali i još u tri navrata tijekom svibnja i srpnja, kao i neposredno prije odlaska, održane intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Adrian Satja Kurdija, Frane Kurtović, Mislav Balunović, Mislav Bradač, Matija Bucić, doc. dr. sc. Ante Đerek, Dominik Gleich, Ivan Katanić i Marin Tomić.
 
Nastup naših mladih informatičara na 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Ovaj program sufinanciran je i kroz javni natječaj Hrvatske elektroprivrede Svjetlo na zajedničkom putu.
Hrvatski informatičari vraćaju se u Zagreb u nedjelju, 21. kolovoza, u 12:25 sati (let SU 2040 iz Moskve).
 
U Kazanu, 19. kolovoza 2016. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik