IOI 2016 Logo
 
28th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2016
 
28. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2016
 
Kazan, Rusija, od 12. do 19. kolovoza 2016.
 
Nakon cijelog niza natjecanja na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 2. travnja), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, od 11. do 14. travnja), te nakon odličnog uspjeha na 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (zlato i bronca), došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju - 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 12. do 19. kolovoza u Kazanu, Rusija, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 80 zemalja svijeta.
 
Vilim Lendvaj, Marin Kišić, Domagoj Bradač, Adrian Beker
Slijeva na desno: Vilim Lendvaj, Marin Kišić, Domagoj Bradač i Adrian Beker
 
Učenici koji nastupaju za reprezentaciju su:
1. Adrian Beker, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
2. Domagoj Bradač, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
3. Marin Kišić, 3. razred, Prva gimnazija Varaždin
4. Vilim Lendvaj, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
a s njima u Rusiju putuju i njihovi voditelji Adrian Satja Kurdija i Frane Kurtović, kao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
Program 28. IOI-a tijekom osam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, ples, zabavu, stručna predavanja, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
Adrian Beker Domagoj Bradač Marin Kišić Vilim Lendvaj
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na međunarodnim olimpijadama ostvarili što bolji uspjeh, tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 23. lipnja do 3. srpnja, ali i još u tri navrata tijekom svibnja i srpnja, kao i neposredno prije odlaska, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Adrian Satja Kurdija, Frane Kurtović, Mislav Balunović, Mislav Bradač, Matija Bucić, doc. dr. sc. Ante Đerek, Dominik Gleich, Ivan Katanić i Marin Tomić.
 
Nastup naših mladih informatičara na 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 10. kolovoza 2016. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik