IOI 2017 Logo
 
29th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2017
 
29. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2017
 
Teheran, Iran, od 28. srpnja do 4. kolovoza 2017.
 
HRVATSKA INFORMATIČKA REPREZENTACIJA OSVOJILA TRI SREBRNE MEDALJE!
 
U četvrtak, 3. kolovoza, održana je završna svečanost s dodjelom medalja na 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics, koja se od 28. srpnja do 4. kolovoza održala u Teheranu, Iran, a na kojoj je nastupilo 308 natjecatelja iz 83 zemlje svijeta.
Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili TRI SREBRNE MEDALJE.
Ovaj rezultat nastavak je niza odličnih rezultata (uključujući i tri zlata na zadnjih pet Srednjoeuropskih informatičkih olimpijada) koje naši mladi informatičari postižu na informatičkih natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja.
 
Adrian Beker, Vilim Lendvaj, Josip Kelava i Josip Klepec
Adrian Beker, Vilim Lendvaj, Josip Kelava i Josip Klepec
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
SREBRO JOSIP KLEPEC 3 XV. gimnazija Zagreb
SREBRO JOSIP KELAVA 4 Prva gimnazija Varaždin
SREBRO VILIM LENDVAJ 3 XV. gimnazija Zagreb
ADRIAN BEKER 4 XV. gimnazija Zagreb
 
S mladim informatičarima putovali su i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač kao i odgovorni voditelj Krešimir Malnar, ujedno i član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama.
 
Adrian Beker Josip Klepec Vilim Lendvaj Josip Kelava
 
Uz gore navedeni uspjeh, vrijedi istaknuti i rezultat postignut na nedavno održanoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, gdje su naši mladi programeri osvojili tri srebrne i jednu brončanu medalju.
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
 
Tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 28. lipnja do 8. srpnja, ali i još u dva navrata tijekom lipnja i srpnja, kao i neposredno prije odlaska, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Mislav Balunović, Domagoj Bradač, Mislav Bradač, Dominik Gleich, doc. dr. sc. Ante Đerek, Ivan Katanić, Adrian Satja Kurdija, Ivan Paljak i Marin Tomić.
 
 
Nastup naših mladih informatičara na 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Hrvatski informatičari vraćaju se u Zagreb u petak, 4. kolovoza, u 08:35 sati (let TK 1053 iz Istanbula).
 
U Teheranu, 3. kolovoza 2017. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik