IOI 2017 Logo
 
29th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2017
 
29. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2017
 
Teheran, Iran, od 28. srpnja do 4. kolovoza 2017.
 
Nakon niza natjecanja (od listopada 2016. nadalje) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, od 10. do 13. travnja), te nakon odličnog uspjeha na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (tri srebra i bronca), došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju - 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 28. srpnja do 4. kolovoza u Teheranu, Iran, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 82 zemlje svijeta.
 
Adrian Beker, Josip Klepec, Vilim Lendvaj i Josip Kelava
Adrian Beker, Josip Klepec, Vilim Lendvaj i Josip Kelava
 
Učenici koji nastupaju za reprezentaciju su:
1. Adrian Beker, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
2. Josip Kelava, 4. razred, Prva gimnazija Varaždin
3. Josip Klepec, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
4. Vilim Lendvaj, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
a s njima su u Iranu i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač i odgovorni voditelj Krešimir Malnar, ujedno i član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
Program 29. IOI-a tijekom osam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, ples, zabavu, stručna predavanja, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
Adrian Beker Josip Klepec Vilim Lendvaj Josip Kelava
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na međunarodnim olimpijadama ostvarili što bolji uspjeh, tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 28. lipnja do 8. srpnja, ali i još u dva navrata tijekom lipnja i srpnja, kao i neposredno prije odlaska, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Mislav Balunović, Domagoj Bradač, Mislav Bradač, Dominik Gleich, doc. dr. sc. Ante Đerek, Ivan Katanić, Adrian Satja Kurdija, Ivan Paljak i Marin Tomić.
 
Nastup naših mladih informatičara na 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Teheranu, 29. srpnja 2017. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik