IOI 2019 Logo
 
31st INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2019
 
31. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2019
 
Baku, Azerbajdžan, od 4. do 11. kolovoza 2019.
 
DVA SREBRA I DVIJE BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE!
 
U subotu, 10. kolovoza, održana je završna svečanost s dodjelom medalja na 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics, koja se od 4. do 11. kolovoza održala u Bakuu, Azerbajdžan, a na kojoj je nastupilo 327 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta.
Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili DVIJE SREBRNE i DVIJE BRONČANE MEDALJE.
Ovaj rezultat nastavak je niza odličnih rezultata koje naši mladi informatičari postižu na informatičkih natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja. Od tih rezultata vrijedi istaknuti i onaj postignut na nedavno održanoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, gdje su naši mladi programeri osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.
 
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Pavel Kliska i Patrik Pavić
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Pavel Kliska i Patrik Pavić
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola
SREBRO PATRIK PAVIĆ 1 XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 2 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA DORIJAN LENDVAJ 1 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA PAVEL KLISKA 3 XV. gimnazija Zagreb
 
S mladim informatičarima putovali su i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Josip Klepec kao i odgovorni voditelj Krešimir Malnar.
Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama. Također, bitno je naglasiti i da su, kao i prošle godine, svi članovi reprezentacije učenici XV. gimnazije iz Zagreba, a ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.
 
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 19. do 29. lipnja, ali i još kasnije tijekom mjeseca srpnja, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci.
Nastup naših mladih informatičara na 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
 
Hrvatska informatička reprezentacija u Zagreb se vraća u nedjelju, 11. kolovoza, u 19:20 sati (let TK 1055 iz Istanbula).
 
U Bakuu, 10. kolovoza 2019. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik