IOI 2019 Logo
 
31st INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2019
 
31. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2019
 
Baku, Azerbajdžan, od 4. do 11. kolovoza 2019.
 
 
Nakon niza natjecanja (od listopada 2018. nadalje) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 14. travnja), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja), te nakon solidnog uspjeha na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju - 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 4. do 11. kolovoza u Baku, Azerbajdžan, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 86 zemalja svijeta.
Republiku Hrvatsku će na ovom natjecanju zastupati tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola, a baš kao i prošle godine, svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.
 
Patrik Pavić, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
Patrik Pavić, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
 
U reprezentaciji Hrvatske na IOI 2019 nastupaju učenici: a s članovima hrvatske informatičke reprezentacije su i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Josip Klepec, i odgovorni voditelj Krešimir Malnar.
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske kao i neposredno prije odlaska na natjecanje, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Bakuu, 5. kolovoza 2019.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik