IOI 2022 Logo
 
 
Yogyakarta, Indonezija, od 7. do 15. kolovoza 2022.
 
Nakon iznimnog uspjeha na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Varaždinu od 24. do 30. srpnja, došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom informatičkom natjecanju - 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 7. do 15. kolovoza u gradu Yogyakarta, Indonezija, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 87 zemalja svijeta.
Ove godine, domaćin je ovo natjecanje organizirao kao hibridno, a Hrvatska, zajedno s još dvadesetak drugih zemalja, sudjeluje online.
 
Podsjetimo, niz natjecanja na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji počeo je još u listopadu 2021. godine, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 29. svibnja), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, 18. i 19. lipnja) gdje je izabrana hrvatska informatička reprezentacija.
 
Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj, Ivan Janjić i Matej Vojvodić
Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj, Ivan Janjić i Matej Vojvodić
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola:
  • IVAN JANJIĆ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • DORIJAN LENDVAJ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • PATRICK PAVIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • MATEJ VOJVODIĆ, 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
Stručni voditelj reprezentacije je Ivan Paljak, a u organizaciji još sudjeluju Paula Vidas, Matej Ferenčević, Fran Babić i Nikola Dmitrović. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Ivan Janjić Dorijan Lendvaj Patrick Pavić Matej Vojvodić
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija iz Zagreba pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 9. kolovoza 2022. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik