IOI 2023 Logo
 
 
Szeged, Mađarska, od 28. kolovoza do 4. rujna 2023.
 
TRI BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Nakon solidnog rezultata na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Magdeburgu, Njemačka, od 13. do 19. kolovoza, naši mladi informatičari ostvarili su novi i bolji rezultat, te su na ovogodišnjoj 35. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održala od 28. kolovoza do 4. rujna u Szegedu, Mađarska, osvojili tri odličja i jednu pohvalu.
U konkurenciji 355 natjecatelja iz 90 zemalja svijeta naši mladi hrvatski informatičari osvojili su TRI BRONČANE medalje i jednu pohvalu.
 
Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju predstavljao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 21. svibnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 9. i 11. lipnja).
 
Toni Brajko, Lara Semeš, Ivan Janjić, Fran Babić
Toni Brajko, Lara Semeš, Ivan Janjić, Fran Babić
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
BRONCA FRAN BABIĆ 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA TONI BRAJKO 4. razred, Gimnazija L. Vranjanina Zagreb
BRONCA IVAN JANJIĆ 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
POHVALA LARA SEMEŠ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Stručni voditelj reprezentacije bio je Patrick Pavić, dok je odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio Krešimir Malnar.
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Fran Babić Toni Brajko Ivan Janjić Lara Semeš
 
Nastup naših mladih informatičara na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Szegedu, 4. rujna 2023. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik