IOI 2023 Logo
 
 
Szeged, Mađarska, od 28. kolovoza do 4. rujna 2023.
 
Nakon solidnog uspjeha na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom informatičkom natjecanju - 35. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 28. kolovoza do 4. rujna u Szegedu, Mađarska, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 89 zemalja svijeta.
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju predstavlja tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola:
  • FRAN BABIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • TONI BRAJKO, 4. razred, Gimnazija L. Vranjanina Zagreb
  • IVAN JANJIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LARA SEMEŠ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Toni Brajko, Lara Semeš, Ivan Janjić, Fran Babić
Toni Brajko, Lara Semeš, Ivan Janjić, Fran Babić
 
Stručni voditelj reprezentacije je Patrick Pavić, dok je odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar.
 
Niz natjecanja na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji počeo je još u listopadu 2022. godine, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 21. svibnja 2023.), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, 9. i 11. lipnja 2023.) gdje je izabrana hrvatska informatička reprezentacija.
 
Fran Babić Toni Brajko Ivan Janjić Lara Semeš
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Szegedu, 29. kolovoza 2023. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik