INFORMACIJA HRVATSKOM TISKU, RADIJU I TELEVIZIJI O NASTUPU MLADIH INFORMATIČARA REPUBLIKE HRVATSKE NA

X. MEĐUNARODNOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI

održanoj u Setubalu-Troi u Portugalu od 5. do 12. rujna 1998. godine.

 • Sluzbeni materijali za natjecatelje sa IOI'98 - zadaci, rjesenja i test primjeri

  Ove je godine šesti put Hrvatski savez informatičara organizirao nastup reprezentacije Republike Hrvatske, informatičara srednjoškolaca (do 19 godina starosti), na X. MEĐUNARODNOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI, koja je održana u Setubalu-Troi u Portugalu od 5.-12. rujna 1998. godine. Ovaj je program realiziran pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske.

  Propozicije IOI natjecanja slične su onima s našeg Državnog prvenstva, a kako smo ove godine održali Državno prvenstvo (Čakovec, 18.-23. travnja 1998.) i 4. Hrvatsku informatičku olimpijadu (Čakovec, 22. travnja 1998.), te dodatne Izborne pripreme na FER-u u Zagrebu od 1.-3. svibnja 1998. godine, izabrali smo četiri mlada informatičara, koji su sveukupno ostvarili najbolje rezultate, te su zastupali Republiku Hrvatsku na ovoj međunarodnoj manifestaciji.

  Prema propozicijama X. međunarodne informatičke olimpijade natjecanje je provedeno u rješavanju 6 problemskih zadataka u 2 dana natjecanja, u programskim jezicima QBASIC, PASCAL ili C.

  Republiku Hrvatsku su zastupali i postigli sljedeće rezultate:

  1. Krešimir Ćosić, 3. gimnazija, Split Brončana medalja

  2. Milan Mesić, XV. gimnazija, Zagreb Brončana medalja

  3. Zoran Majstrović, IK BIT, Kutina Brončana medalja

  4. Zvonimir Bujanović, XV. gimnazija, Zagreb Brončana medalja

  Naš tim je osvojio 4 brončane medalje i 15. mjesto /prema našem proračunu, jer domaćin još nije objavio sveukupne rezultate/ na svijetu za Republiku Hrvatsku, a nastupilo je 66 zemalja iz cijelog svijeta.

  Ovo je 6. nastup i najveći upjeh hrvatskih mladih informatičara srednjoškolaca na međunarodnim informatičkim olimpijadama pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske i u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, inače člana Medjunarodnog olimpijskog odbora u informatici od 1993. godine

  Pored napredovanja u znanjima iz informatike, izmjeni iskustava, stvaranja poznanstava i prijateljstava s mladima informatičarima iz cijelog svijeta, ovaj nastup naših srednjoškolaca bio je i promičba Republike Hrvatske u svijetu, a za Hrvatski savez informatičara poticaj i korak dalje u programskim ciljevima.

  Smatramo posebno važnim objaviti da je Republika Hrvatska temeljem 16 do sada ostvarenih olimpijskih medalji i odlično organizirane

  5. srednjoeuropske informatičke olimpijade
  Zadar, 20.-27. svibnja 1998, godine

  nominirana za domaćina

  17. međunarodne informatičke olimpijade
  2005. godine

  Reprezentaciju mladih informatičara su vodili IVO ŠEPAROVIĆ i KREŠIMIR MALNAR iz Zagreba.

  Reprezentacija hrvatskih informatičara srednjoškolaca sretno se vratila iz Portugala 12. rujna 1998. godine.

  Uz pozdrav, sa štovanjem

  Tajnik
  Hrvatskog saveza informatičara
  Odgovorni voditelj reprezentacije

  Ivo Šeparović, dipl. ing.

  U Zagrebu, 13. rujna 1998. godine