USPJEŠAN NASTUP NAJBOLJIH MLADIH INFORMATIČARA HRVATSKE NA XI. MEĐUNARODNOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI 1999.

[IOI] U petak, 15. listopada 1999. proglašenjem najboljih i podjelom medalja završena je XI. međunarodna informatička olimpijada - IOI '99. Olimpijada je održana u Antalyi u Turskoj od 9. do 16. listopada, a na njoj je, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske, te Hrvatske zajednice tehničke kulture, nastupila i reprezentacija Republike Hrvatske.

Prema propozicijama ove međunarodne manifestacije za učenike srednjoškolske dobi (do 19 godina starosti) natjecanje se provelo u rješavanju 6 problemskih zadataka u 2 dana natjecanja u programskim jezicima PASCAL ili C.


U reprezentaciji Republike Hrvatske bili su i ostvarili slijedeće rezultate: Slika tima

  1. FRANE ŠARIĆ, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb - srebrna medalja

  2. MATIJA KAZALICKI, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb - brončana medalja

  3. MARIO ŽIVIĆ, 3. razred, Gimnazija, Požega - brončana medalja

  4. DOMAGOJ VLAH, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb

Ova četvorica učenika svoje su mjesto u reprezentaciji izborili ukupno najboljim rezultatima na Državnom natjecanju (Šibenik, 18.-23. svibnja 1999.), 5. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Šibenik, 22. svibnja 1999.) i Izbornim pripremama (Zadar, 1.-11. kolovoza 1999.). Pred sam su odlazak u Tursku u Zagrebu održane su završne osmodnevne pripreme.

Pored napredovanja u znanjima iz informatike, razmjeni iskustava, stvaranja poznanstava i prijateljstava s mladima informatičarima iz cijelog svijeta (ove godine nastupili su predstavnici oko 65 zemalja svijeta), ovaj nastup naših srednjoškolaca bila je i promičba Republike Hrvatske u svijetu, a za Hrvatski savez informatičara poticaj i korak dalje u programskim ciljevima. Reprezentaciju su na IOI vodili IVO ŠEPAROVIĆ, dipl. ing., tajnik Hrvatskog saveza informatičara, odgovorni voditelj i KREŠIMIR MALNAR, apsolvent PMF-a, stručni voditelj.

Slika tima Želimo istaknuti da je Republika Hrvatska, temeljem postignutih rezultata od 1993. godine i osvojenih 19 medalji /Hrvatska je sveukupno ispod 20. mjesta na svijetu/, te uspješno organizirane 5. srednjoeuropske informatičke olimpijade /Zadar, 20.-27. svibnja 1998./, od strane međunarodnog olimpijskog odbora u Turskoj i službeno nominirana za domaćina 17. međunarodne informatičke olimpijade koja bi se trebala održati 2005. godine.

Reprezentacija hrvatskih informatičara srednjoškolaca vratila se iz Turske zrakoplovom 19. listopada 1999.

Uz pozdrav, sa štovanjem

U Zagrebu, 19. listopada 1999.

Tajnik Hrvatskog saveza informatičara
Odgovorni voditelj reprezentacije
Ivo Šeparović, dipl. ing.