JHIO 2019 Logo
 
8. JUNIORSKA HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
JHIO 2019
 
Visoko učilište Algebra, Ilica 242, Zagreb
 
subota, 13. travnja 2019.
 
8. juniorska hrvatska informatička olimpijada, održana je 13. travnja 2019. godine u Zagrebu.
Ovo najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika osnovnih škola Republike Hrvatske odvija se po uzoru i u skladu s pravilima svjetske i regionalnih informatičkih olimpijada, a Hrvatski savez informatičara olimpijadu je i ove godine organizirao na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu.
 
Dvorana za natjecanje
 
Natjecanje je okupilo 22 najuspješnija učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2018/2019 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Državno natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog saveza informatičara), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA MARKO DORČIĆ 8 OŠ A. Stepinca Zagreb /
Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
SREBRNA MEDALJA FRAN BABIĆ 8 OŠ E. Kumičića Velika Gorica /
Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
BRONČANA MEDALJA VLATKO BOREVKOVIĆ 8 OŠ Cvjetno naselje /
Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Vlatko Borevković (bronca), Marko Dorčić (zlato) i Fran Babić (srebro)
 
Natjecanje je trajalo četiri sata tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Python i C/C++ pod operativnim sustavom Linux.
 
Zadatke za natjecanje pripremilo je Znanstveno povjerenstvo na čijem čelu je bio Nikola Dmitrović, prof. savjetnik. Ostali članovi povjerenstva bili su Mislav Bradač, Marin Kišić, Josip Klepec, Vedran Kurdija i Stjepan Požgaj. Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima JHIO 2019 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje su im dodijelili članovi Znanstvenog povjerenstva. Također su dodijeljene i zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji JHIO 2019.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Juniorske izborne pripreme. Osmorica najuspješnijih natjecatelja s JHIO 2019 stekla su pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - EJOI 2019 (Maribor, Slovenija, od 23. do 29. kolovoza).
 
Pozvani na Juniorske izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su Visoko učilište Algebra i informatička tvrtka Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 15. travnja 2019. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik