JHIO 2020 Logo
 
9. JUNIORSKA HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
JHIO 2020
 
Visoko učilište Algebra, Ilica 242, Zagreb
 
14. i 17. srpnja 2020.
 
IZVJEŠTAJ
 
Ovo najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika osnovnih škola Republike Hrvatske koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima svjetske i regionalnih informatičkih olimpijada, Hrvatski savez informatičara ove je godine organizirao i održao u petak 17. srpnja (uz kvalifikacijsko pretkolo u utorak 14. srpnja).
 
Dvorana za natjecanje
 
Natjecanje je okupilo 37 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2019/2020 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Županijsko natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog saveza informatičara), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA LARA SEMEŠ 8 OŠ Kajzerica Zagreb /
Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
SREBRNA MEDALJA LUKA PROTULIPAC 8 OŠ A. Stepinca Zagreb /
Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
BRONČANA MEDALJA NIKOLA VUJICA 7 OŠ B. Tonija Samobor /
Udruga informatičara Božo Težak Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Luka Protulipac (srebro), Lara Semeš (zlato) i Nikola Vujica (bronca)
 
Natjecanje je trajalo četiri sata (pretkolo tri sata) tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Python i C/C++ pod operativnim sustavom Linux.
 
Zadatke za natjecanje pripremilo je Znanstveno povjerenstvo na čijem čelu je bio Nikola Dmitrović, prof. savjetnik. Ostali članovi povjerenstva bili su Gabrijel Jambrošić, Marin Kišić, Josip Klepec, Vedran Kurdija i Stjepan Požgaj. Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alenka Dogan Capan i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima JHIO 2020 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje su im dodijelili članovi Znanstvenog povjerenstva i predstavnici sponzora. Također su dodijeljene i zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji JHIO 2020.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Juniorske izborne pripreme. Osmero najuspješnijih natjecatelja s JHIO 2020 steklo je pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - EJOI 2020.
 
Dio učenika pozvanih na Juniorske izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su i informatičke tvrtke HashCode i Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Domaćin ovog natjecanja bilo je Visoko učilište Algebra. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 18. srpnja 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik