HIO 2019 Logo
 
JUNIORSKE IZBORNE PRIPREME 2019
 
Hrvatski savez informatičara, Dalmatinska 12, Zagreb
 
1. i 2. lipnja 2019.
 
IZVJEŠTAJ
 
U nedjelju, 2. lipnja, na kraju Juniorskih izbornih priprema koje je organizirao Hrvatski savez informatičara, izabrana je hrvatska juniorska informatička reprezentacija učenika osnovnih škola koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2019. godini.
 
Na juniorskim izbornim pripremama sudjelovalo je osam učenika, pozvanih temeljem rezultata s Juniorske hrvatske informatičke olimpijade - HIO 2019, a Marko Dorčić, Fran Babić, Vlatko Borevković i Ivan Janjić su kroz dva izborna ispita te uz pribrojane rezultate Juniorske hrvatske informatičke olimpijade osvojili najviše bodova te izborili pravo nastupa na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2019, od 23. do 29. kolovoza - Maribor, Slovenija.
 
hrvatska juniorska informatička reprezentacija
Vlatko Borevković, Ivan Janjić, Marko Dorčić i Fran Babić
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Prvi je ispit održan u subotu, 1. lipnja, a drugi u nedjelju, 2. lipnja u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po tri originalna problemska zadatka pomoću programskih jezika Python i C/C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s Linux operacijskim sustavom.
 
Zadatke za oba izborna ispita osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s Nikolom Dmitrovićem, prof. savjetnik, dok su ostali članovi povjerenstva bili Mislav Bradač, Marin Kišić, Josip Klepec, Vedran Kurdija i Stjepan Požgaj.
Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Vlado Lendvaj, predsjednik HSIN-a, Alenka Dogan Capan, pomoćnica tajnika HSIN-a i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Hrvatski savez informatičara Juniorske izborne pripreme organizira od prošle godine. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 3. lipnja 2019. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik