ZIMSKA SKOLA MLADIH INFORMATICARA HRVATSKE OSNOVNOSKOLSKE DOBI "KALNIK '96"

Kroz akcije Hrvatskog saveza informaticara (natjecanja mladih informaticara, informaticki kampovi i sl.) uocena je skupina izuzetno talentiranih pojedinaca, cije sposobnosti znatno nadilaze okvire informaticke naobrazbe u redovitom skolovanju. Uocena je potreba da se takvima ponude napredni sadrzaji koji ce im, s obzirom na njihove sposobnosti, omoguciti postizanje odgovarajucih dometa u podrucju informatike. Stoga je Savez poslijednjih godina pokrenuo nekoliko oblika rada sa osobito nadarenima, a medju njima i zimske informaticke skole - prvo za srednjoskolski uzrast, a ove godine, po prvi puta, i za osnovnoskolce.

Skola je pozivnoga karaktera, dakle namijenjena onim mladim informaticarima koji su vec svojim postignucima dokazali svoj talent i vjestinu, a odvija se za vrijeme zimskih praznika. Preciznije, ove godine je odrzana 08.01. - 18.01.95. u hotelu "KALNIK" u Krizevcima, a u zajednickoj organizaciji Informatickoga kluba "RADNIK" iz Krizevaca i Saveza i uz potporu ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske. Glavni je pokrovitelj Skole je "RADNIK" d.d. iz Krizevaca, uz supokroviteljstvo Hrvatske zajednice tehnicke kulture, Zupanije koprivnicko-krizevacke, Zajednice tehnicke kulture Zupanije koprivnicko-krizevacke, Grada Krizevaca i Zajednice tehnicke kulture Krizevci. Medijski pokrovitelj bili su Radio-Krizevci.

Za potrebe skole angazirani su istaknuti hrvatski informaticki strucnjaci, a u radu Skole sudjelovalo dvadesetak najuspjesnijih informaticara - osnovnoskolaca iz citave Hrvatske, te pedesetak sudionika s podrucja Zupanije koprivnicko-krizevacke. Skola je svojim programom obuhvatila teme iz podrucja programskih jezika LOGO, QBASIC, PASCAL, C, i VISUAL BASIC, te 3D grafike, Interneta, LINUXA, paketa CorelDRAW. Odrzano je i vise tematskih predavanja otvorenih i za gradjanstvo (baze podataka, predstavljanje Interneta, predstavljanje operacijskoga sustava WINDOWS '95, robotika isl.)


by Elinka Barisic