KAMP 2016 Logo
 
26. KAMP MLADIH INFORMATIČARA HRVATSKE
 
Krk, od 23. lipnja do 3. srpnja 2016.
 
NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE
 
U suorganizaciji s Klubom informatičara otoka Krka i OŠ F. K. Frankopana iz Krka, domaćinom ovog Kampa, te pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, poglavarstava Grada Krka i Županije primorsko-goranske Hrvatski savez informatičara organizira 26. kamp mladih informatičara Hrvatske – KAMP 2016 i raspisuje natječaj za sudjelovanje.
26. kamp mladih informatičara Hrvatske namijenjen je najboljim mladim informatičarima, darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola i članovima udruga i klubova Hrvatskog saveza informatičara.
Kamp 2016 održat će se od 23. lipnja do 3. srpnja u OŠ F. K. Frankopana u Krku. Radionice na Kampu bit će podijeljene u dvije skupine: obavezne i izborne.
OBAVEZNI DIO KAMPA
U obaveznom dijelu Kampa polaznici će, ovisno o uzrastu i željama, biti dužni sudjelovati na nekoj od radionica na kojima će učiti programski jezik/jezike, osnovne i napredne algoritme.
Logo – početni
Opis radionice:
Polaznike ove radionice upoznat će se s osnovama programskog jezika Logo. Cilj radionice je da se polaznici kroz paralelno uvođenje naredbi jezika i rješavanje prigodnih zadataka s natjecanja zainteresiraju za programiranje, logičko razmišljanje te osmišljavanje rješenja za zadane probleme. U konačnici, polaznici će moći tako osmišljena rješenja zapisivati i izvršavati u programskom jeziku Logo.
Predznanje:
Nije nužno poznavanje nekog od programskih jezika i pojma programiranja.
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola.
Python/Uvod u algoritme - OŠ
Opis radionice:
Polaznici radionice učit će programirati u programskom jeziku Python. Usporedno će se rješavati zadaci s natjecanja te će se ustvari polaznici radionice pripremati za natjecanja. Učit će se algoritmi koji se pojavljuju na natjecanjima u osnovnoj školi, polaznici će osmišljavati rješenja za zadatke s osnovnoškolskih natjecanja te se pripremati za ista. Razina znanja i zahtjevnost radionice postepeno će se povećavati tijekom vremena. Naglasak radionice bit će na osmišljavanju i rješavanju zadataka.
Predznanje:
Poželjno je znanje Basica ili Pascala te osnova programiranja, ali nije nužno.
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola.
C/C++/STL
Opis radionice:
Polaznici radionice učit će programski jezik C/C++. Ubrzanim tempom polaznici će naučiti osnove jezika te se posvetiti složenijim naredbama i mogućnostima, uz paralelno učenje STL-a. Naglasak radionice biti će na programskom jeziku C++, njegovim svojstvima te primjenama u konkretnim situacijama.
Predznanje:
Poželjno je poznavanje programskog jezika Basic, Pascal ili Python.
Ciljna skupina:
Svi učenici srednjih škola te oni učenici osnovnih škola koji dobro poznaju neki od navedenih jezika i imaju natjecateljskog iskustva.
Visual Basic
Opis radionice:
Cilj radionice je da se polaznici upoznaju s izradom jednostavnih aplikacija u grafičkom sučelju. Osnove rada s grafičkim elementima i povezivanje aplikacije s bazama podataka.
Predznanje:
Poželjno znanje programskog jezika Basic.
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih i srednjih škola.
Algoritmi OŠ
Opis radionice:
Polaznici ove radionice učit će osnovne i napredne algoritme, rješavati teže zadatke s natjecanja, simulirati tijek natjecanja te učiti kako se natjecati.
Predznanje:
Nužno je dobro poznavanje nekog od programskih jezika (Basic, Pascal, Python, C++).
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola koji dobro poznaju neki od programskih jezika te imaju natjecateljskog iskustva. Sudionici JHIO koji budu stalno na Kampu obavezni su sudjelovati na ovoj radionici.
Algoritmi SŠ
Opis radionice:
Polaznici ove radionice učit će napredne algoritme te rješavati zadatke sa srednjoškolskih natjecanja.
Predznanje:
Nužno je poznavanje nekog od programskih jezika (Python, C++).
Ciljna skupina:
Učenici srednjih škola koji dobro poznaju neki od programskih jezika te imaju natjecateljskog iskustva.
IZBORNI DIO KAMPA
U izbornom dijelu Kampa, polaznici će moći izabrati najmanje jednu od nekoliko radionica koje će organizator ponuditi. Neke od mogućih radionica tog tipa su:
HTML/PHP
Cilj radionice je da se polaznici upoznaju s izradom jednostavnih web stranica/aplikacija koristeći HTML, PHP i CSS. Sadržaj radionice dotaknut će se i osnova Javascripta.
WordPress
Upoznavanje i rad s Wordpress alatom namijenjenim za izradu CMS web stranica.
Osnove robotike
Polaznici će imati priliku sastavljati i programirati upravljanje robotima. Koristit će se Arduino i Mindstorms roboti.
Linux
Polaznici će se upoznati s operativnim sustavom Linux te njegovim mogućnostima.
Android aplikacije
Polaznici će se upoznati s osnovama izrade Android aplikacija.
Objektno orijentirano programiranje
Polaznici će se upoznati s osnovama objektno orijentiranog programiranja.
 
Osim navedenih radionica u obaveznom i izbornom dijelu, za sve će sudionike biti organizirana i zanimljiva predavanja naših uspješnih natjecatelja koji su trenutno širom svijeta zaposleni u velikim svjetskim IT tvrtkama.
Radionice i razne druge sadržaje vodit će stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i nosioci olimpijskih informatičkih medalja, te članovi Kluba informatičara otoka Krka. Posebna će se pažnja posvetiti slobodnom vremenu u čijoj će organizaciji i provedbi sudjelovati pedagoški voditelji Kampa.
Pozivamo mlade informatičare, koji su na informatičkim natjecanjima i smotrama softverskih radova na nacionalnoj razini u školskoj godini 2015/2016 postigli zapažene rezultate, da se prijave na natječaj Hrvatskog saveza informatičara za besplatno sudjelovanje na 26. kampu mladih informatičara Hrvatske, tako da najkasnije do ponedjeljka, 23. svibnja 2016. godine ispune Prijavnicu.
Temeljem pristiglih prijava Izvršni odbor Hrvatskog saveza informatičara izabrat će za sudjelovanje na Kampu 2016 do 15 učenika osnovnih i do 15 učenika srednjih škola. Prednost pri odabiru imati će učenici koji su postigli najbolje rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike - HONI 2015/2016, Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi 2016 i Državnom natjecanju iz informatike.
Rezultati natječaja biti će objavljeni na web stranicama HSIN-a najkasnije u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine, a odabrani će učenici o svim detaljima vezanim za Kamp biti obaviješteni putem emaila, kada će moći odabrati radionice koje će pohađati.
 
U Zagrebu, 2. svibnja 2016.
Voditelj Kampa 2016
Nikola Dmitrović, prof. mentor, XV. gimnazija
 
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik