KAMP 2023 Logo
 
NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE
 
U suorganizaciji s Klubom informatičara otoka Krka i OŠ F. K. Frankopana iz Krka, domaćinom ovog Kampa, te pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Krka Hrvatski savez informatičara organizira 32. kamp mladih informatičara Hrvatske – KAMP 2023.
32. kamp mladih informatičara Hrvatske namijenjen je najboljim mladim informatičarima, darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola i članovima udruga i klubova Hrvatskog saveza informatičara i održat će se od 28. lipnja do 8. srpnja 2023. godine.
Radionice na Kampu bit će podijeljene u dvije skupine: obavezne i izborne.
OBAVEZNI DIO KAMPA
U obaveznom dijelu Kampa polaznici će, ovisno o uzrastu i željama, biti dužni sudjelovati na nekoj od radionica na kojima će učiti programski jezik/jezike, osnovne i napredne algoritme.
Logo – početni
Opis radionice:
Polaznike ove radionice upoznat će se s osnovama programskog jezika Logo. Cilj radionice je da se polaznici kroz paralelno uvođenje naredbi jezika i rješavanje prigodnih zadataka s natjecanja zainteresiraju za programiranje, logičko razmišljanje te osmišljavanje rješenja za zadane probleme. U konačnici, polaznici će moći tako osmišljena rješenja zapisivati i izvršavati u programskom jeziku Logo.
Predznanje:
Nije nužno poznavanje nekog od programskih jezika i pojma programiranja.
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola.
Logo – napredni
Opis radionice:
Polaznici radionice će kroz rješavanje zadataka s natjecanja upoznavati i primjenjivati naprednije mogućnosti programskog jezika LOGO. Razina znanja i zahtjevnost povećavat će se tijekom radionice. Naglasak radionice bit će na osmišljavanju i rješavanju zadataka s viših razina natjecanja.
Predznanje:
Nužno je dobro poznavanje programskog jezika LOGO.
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola.
Python/Uvod u algoritme - OŠ
Opis radionice:
Polaznici radionice učit će programirati u programskom jeziku Python. Usporedno će se rješavati zadaci s natjecanja te će se ustvari polaznici radionice pripremati za natjecanja. Učit će se algoritmi koji se pojavljuju na natjecanjima u osnovnoj školi, polaznici će osmišljavati rješenja za zadatke s osnovnoškolskih natjecanja te se pripremati za ista. Razina znanja i zahtjevnost radionice postepeno će se povećavati tijekom vremena. Naglasak radionice bit će na osmišljavanju i rješavanju zadataka.
Predznanje:
Poželjno je znanje osnova programiranja, ali nije nužno.
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola.
C/C++/STL
Opis radionice:
Polaznici radionice učit će programski jezik C/C++. Ubrzanim tempom polaznici će naučiti osnove jezika te se posvetiti složenijim naredbama i mogućnostima, uz paralelno učenje STL-a. Naglasak radionice biti će na programskom jeziku C++, njegovim svojstvima te primjenama u konkretnim situacijama.
Predznanje:
Poželjno je poznavanje programskog jezika Basic, Pascal ili Python.
Ciljna skupina:
Svi učenici srednjih škola te oni učenici osnovnih škola koji dobro poznaju neki od navedenih jezika i imaju natjecateljskog iskustva.
Algoritmi OŠ
Opis radionice:
Polaznici ove radionice učit će osnovne i napredne algoritme, rješavati teže zadatke s natjecanja, simulirati tijek natjecanja te učiti kako se natjecati.
Predznanje:
Nužno je dobro poznavanje nekog od programskih jezika (Python, C++).
Ciljna skupina:
Učenici osnovnih škola koji dobro poznaju neki od programskih jezika te imaju natjecateljskog iskustva.
Algoritmi SŠ
Opis radionice:
Polaznici ove radionice učit će napredne algoritme te rješavati zadatke sa srednjoškolskih natjecanja.
Predznanje:
Nužno je poznavanje nekog od programskih jezika (Python, C++).
Ciljna skupina:
Učenici srednjih škola koji dobro poznaju neki od programskih jezika te imaju natjecateljskog iskustva.
IZBORNI DIO KAMPA
U izbornom dijelu Kampa, polaznici će moći izabrati najmanje jednu od nekoliko radionica koje će organizator ponuditi. Radionice će ovisiti o dostupnosti predavača i zainteresiranosti učenika.
 
Osim navedenih radionica u obaveznom i izbornom dijelu, za sve će sudionike biti organizirana i zanimljiva predavanja naših uspješnih natjecatelja koji su trenutno širom svijeta zaposleni u velikim svjetskim IT tvrtkama i na prestižnim svjetskim sveučilištima.
Radionice i razne druge sadržaje vodit će stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i osvajači olimpijskih informatičkih medalja, te članovi Kluba informatičara otoka Krka. Posebna će se pažnja posvetiti slobodnom vremenu u čijoj će organizaciji i provedbi sudjelovati pedagoški voditelji Kampa.
Pozivamo mlade informatičare, koji su na informatičkim natjecanjima i smotrama softverskih radova na nacionalnoj razini u školskoj godini 2022./2023. postigli zapažene rezultate, da se prijave na natječaj Hrvatskog saveza informatičara za besplatno sudjelovanje na 32. kampu mladih informatičara Hrvatske, tako da najkasnije do ponedjeljka, 5. lipnja 2023. godine ispune Prijavnicu.
Temeljem pristiglih prijava Hrvatski savez informatičara izabrat će za sudjelovanje na Kampu 2023 do 30 učenika osnovnih i srednjih škola. Prednost pri odabiru imat će učenici koji su u ovoj školskoj godini postigli najbolje rezultate na Hrvatskoj Logo Ligi, Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike, Hrvatskoj Logo olimpijadi, Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Državnom natjecanju iz informatike.
Popis pozvanih učenika bit će objavljen na web stranicama HSIN-a u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine, a pozvani učenici će o svim detaljima vezanima za Kamp biti obaviješteni putem emaila, kada će moći odabrati radionice koje će pohađati.
 
U Zagrebu, 15. svibnja 2023.
Voditelji Kampa 2023
Alenka Dogan Capan, Hrvatski savez informatičara
Nikola Dmitrović, prof., XV. gimnazija
 
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik