Predsjednik Mesić primio mlade informatičare dobitnike medalja
na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Ateni

 

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Hrvatskog saveza informatičara koje se upravo vratilo sa 16. Međunarodne informatičke olimpijade održane u Ateni. Naša je reprezentacija na ovom natjecanju ostvarila svoj najveći dosadašnji uspjeh, osvojivši 2 zlatne i jednu brončanu medalju. Time su zauzeli 4. mjesto u ukupnom poretku među 80 država sudionica, odmah iza Kine i Rusije (koje dijele 1. mjesto), te SAD i Poljske.

Hrvatsku su reprezentaciju činila četiri srednjoškolca i to trojica bivših učenika zagrebačke XV. gimnazije i jedan učenik srednje škole iz Valpova koji su odabrani kao najbolji na Državnom natjecanju mladih informatičara. Hrvatski su informatičari u razdoblju od 12 godina, koliko se natječu na međunarodnim informatičkim olimpijadama, osvojili 40 olimpijskih medalja, no te uspjehe, kako su upozorili Predsjednika, ne prati i interes javnosti i sponzora.

Predsjednik Mesić složio se da je potrebno više investirati u takve kadrove, posebno u svjetlu činjenice da oni vrlo lako nalaze posao izvan granica zemlje. "Interes hrvatskog gospodarstva je da investira u ovakve kadrove", naglasio je predsjednik Mesić i dodao kako Hrvatska treba uložiti sve napore kako bi ih zadržala u zemlji, iako će oni, ukoliko i odu u inozemstvo, kao pravi domoljubi, zasigurno lobirati za Hrvatsku.

Izaslanstvo je Predsjednika podsjetilo da će Hrvatska 2007. g. biti domaćin Međunarodne informatičke olimpijade.

U izaslanstvu su bili: Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Ivo Šeparović, tajnik HSIN-a i organizator svih dosadašnjih nastupa reprezentacije na informatičkim olimpijadama, Krešimir Malnar, odgovorni voditelj reprezentacije, Zvonimir Bujanović, stručni voditelj reprezentacije, Luka Kalinovčić i Lovro Pužar, učenici i osvajači zlatnih medalja, te Luka Donđivić, učenik i osvajač brončane medalje i Davor Jerbić, učenik i član reprezentacije.

Uz Predsjednika Mesića je bila gđa Maja Razović Kocijan, savjetnica Predsjednika za kulturu i sport, koja je mijenjala spriječenog Esada Prohića, savjetnika Predsjednika za znanost i obrazovanje.

 

Priredio, prema WEB-u Predsjednika Republike Hrvatske
Ivo Šeparović, dipl. ing.