DRŽAVNA NAGRADA TEHNIČKE KULTURE "FAUST VRANČIĆ"
ZA 2013. GODINU DODIJELJENA doc. dr. sc. ANTI ĐEREKU
 
U ponedjeljak, 17. veljače 2014. u 12 sati, u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2013. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima te pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture i drugim pravnim osobama.
 
Jedan od dobitnika godišnje nagrade je i doc. dr. sc. Ante Đerek, stručni suradnik Hrvatskog saveza informatičara i docent na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Prema odluci i obrazloženju Odbora za dodjelu, godišnja nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" dodjeljuje mu se za doprinos međunarodnoj promidžbi informatike i tehničke kulture sudjelovanjem u važnoj ulozi predsjednika Znanstvenog povjerenstva u uspješnoj organizaciji 20. srednjoeuropske informatičke olimpijade u listopadu 2013. godine te za zapažene rezultate u radu na organizaciji informatičkih natjecanja u Republici Hrvatskoj. Također se ističe i da je Ante Đerek svojim znanjem i zalaganjem značajno podigao kvalitetu svih natjecanja iz informatike i računalstva te pomogao mnogobrojnim učenicima u osvajanju medalja.
Za ovu nagradu Ante Đerek predložen je od strane Hrvatskog saveza informatičara uz preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje.
 
Ante Đerek, dugogodišnji suradnik HSIN-a, osvajač srebrne medalje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, ali i državni prvak iz matematike i osvajač brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, svoj put nakon srednjoškolskog obrazovanja nastavlja na Matematičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, ostajući aktivan na informatičkim natjecanjima kao višegodišnji član tima studenata informatičara Sveučilišta u Zagrebu, ali i uključujući se u rad Hrvatskog saveza informatičara kao stručni suradnik, autor natjecateljskih zadataka, autor Sustava za evaluaciju i predavač na ljetnim i zimskim školama. I nakon odlaska na doktorski studij na Sveučilište Stanford, gdje je radio u statusu znanstvenog novaka, Ante Đerek i dalje ostaje suradnik HSIN-a kao vrijedan član povjerenstava za izradu zadataka za srednjoškolska i studentska natjecanja. Nakon doktorskog studija, ostaje u SAD sljedećih šest godina zaposlen u tvrtki Google Inc. kao viši inženjer u timu za sigurnost informacija. Sa suprugom i troje djece u Hrvatsku se vraća 2012. godine, zapošljavajući se na FER-u, istovremeno aktivno preuzimajući mnoštvo vodećih uloga u programima i aktivnostima Hrvatskog saveza informatičara, kao i u Državnom povjerenstvu i informatičkim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
I u 2014. godini zauzima važno mjesto u programima Hrvatskog saveza informatičara (predsjednik Znanstvenog povjerenstva za Hrvatsku informatičku olimpijadu i Izborne pripreme i stručni voditelj na nastupu tima Sveučilišta u Zagrebu na finalu svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja), paralelno s angažmanom u radu Državnog povjerenstva i u izradi zadataka za školsko, županijsko i državno natjecanje iz informatike.
 

 
Nedjeljko Perić, Ante Đerek i Željko Jovanović

 
Ante Đerek i Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara
 
Nagrade su uručili ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Više informacija o državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić", kao i o ostalim dobitnicima, možete pronaći na sljedećim linkovima:
 
Čestitamo!
 
U Zagrebu, 18. veljače 2014. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik