DODIJELJENE DRŽAVNE NAGRADE TEHNIČKE KULTURE "FAUST VRANČIĆ" ZA 2015. GODINU
 

 
U srijedu, 21. prosinca 2016. godine u 12 sati, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2015. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, devet godišnjih nagrada pojedincima, jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca i tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture i drugim pravnim osobama.
 
Posebno smo ponosni na činjenicu da su i ove godine među dobitnicima nagrada pojedinci i udruge koje je za nagradu predložio Hrvatski savez informatičara ili su s nama blisko povezani.
 
Tako su godišnjom nagradom tehničke kulture za 2015. godinu nagrađeni:
 

Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula
 
za izniman doprinos međunarodnoj promidžbi tehničke kulture i ostvarenih postignuća mladih informatičara i čitave tehničke kulture odličnim nastupom i ostvarenim uspjehom na finalu Svjetskoga studentskog ACM ICPC natjecanja 2015. u Maroku
 
Na ovom najstarijem i najprestižnijem natjecanju u algoritamskom programiranju naši studenti osvojili su 7. mjesto i srebrnu medalju u konkurenciji 128 najjačih sveučilišnih timova iz cijelog svijeta. Za pravo na finale borilo se 38.160 studenata s 2.534 sveučilišta iz 101 države. Svi članovi ovog tima odlični su studenti FER-a koji su i ranijih godina postizali značajne uspjehe na domaćim i međunarodnim informatičkim natjecanjima, a medalje su osvajali i u osnovnoškolskim i srednjoškolskim danima.
 
Paralelno s uspješnom natjecateljskom karijerom vrijedno rade kao mentori s drugim studentskim timovima Sveučilišta u Zagrebu te s hrvatskom ekipom na srednjoškolskoj Međunarodnoj olimpijadi iz informatike.
 

Mladi informatičari Strahoninca
 
za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Republici Hrvatskoj, osobito mladih
 
Udruga je osnovana 2004. godine s ciljem informatičkog obrazovanja djece i mladih. Ove ciljeve ostvaruje organiziranjem, razvijanjem i provođenjem programa u području informatike i računarstva, poglavito programa usmjerenih na razvoj analitičko-logičkog razmišljanja (primjena računalnih algoritama), poticanjem djece na učenje programiranja te organizacijom sudjelovanja na informatičkim natjecanjima.
 
Samo u 2015. godini programe MIS-a pohađalo je više od 100 polaznika. Članovi MIS-a postigli su vrhunske rezultate na raznim informatičkim natjecanjima, što ih svrstava među najuspješnije informatičke udruge Republike Hrvatske. Udruga ima stvarne, mjerljive rezultate i pomaže razvoju budućih informatičkih stručnjaka koji nedostaju gospodarstvu. Razvili su uspješan model suradnje kako sa Hrvatskim savezom informatičara, Zajednicom tehničke kulture Međimurske županije, mnogobrojnim osnovnim i srednjim školama, Tehničko-inovacijskim centrom Međimurje te Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina.
 
Nagradu je preuzeo Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca.
 

Vlado Lendvaj
 
za iznimne rezultate ostvarene u razvitku udruga tehničke kulture na području Sisačko-moslavačke županije i šire, posebno malih sredina
 
Predsjednik je Robotičko informatičkog kluba Popovača i Zajednice tehničke kulture Popovača, osnivač i voditelj Hrvatske programerske lige iz koje je izraslo danas najjače programersko natjecanje u Europi, COCI.
 
Tijekom 2015. godine osmislio je Hrvatsku Logo Ligu omogućivši najbolji ulaz u STEM područje s minimalnim ulaganjima učenicima iz cijele Hrvatske jer za ovo natjecanje dovoljno je računalo i pristup Internetu.
Posebnost rada gosp. Lendvaja je spajanje programiranja, robotike i praktičnog rada na aplikacijama i materijalnim kreacijama, što zajednički multiplicira učinak svake pojedine komponente i sinergijom omogućuje djeci brži napredak.
 
 

Robotičko informatički klub Popovača
 
za zapažene rezultate u pedagoškome, znanstvenome i stručnome radu u tehničkoj kulturi i udrugama tehničke kulture u Republici Hrvatskoj
 
Klub je osnovan 2011. godine. Mentori i predavači ovog kluba održavaju radionice ne samo u svojoj sredini, nego su održali i više desetaka radionica diljem Hrvatske s ciljem edukacije i popularizacije tehničke kulture.
 
Sudjeluju na državnom natjecanju Infokup, Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici, na Robokupu te na Natjecanju mladih tehničara u kategoriji Robotika, Robotsko spašavanje žrtve i automatika. Na svim navedenim natjecanjima njihovi članovi ostvaruju iznimne rezultate. U klub dolaze članovi i iz drugih mjesta, a mnogobrojne učenice i učenike potaknuli su na upis informatičkih i tehničkih škola.
 
Nagradu je preuzeo Dražen Beleta.
 
Nagrade su uručili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja mr. sc. Hrvoje Šlezak i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.
 
Više informacija o državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić", kao i o ostalim dobitnicima, možete pronaći na sljedećim linkovima:
 
Čestitamo!
 
U Zagrebu, 21. prosinca 2016. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik