DODIJELJENE DRŽAVNE NAGRADE TEHNIČKE KULTURE "FAUST VRANČIĆ" ZA 2017. GODINU
 

 
U utorak, 23. listopada 2018. godine, s početkom u 11 sati, u Hrvatskom saboru održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2017. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima i tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.
 
Posebno smo ponosni na činjenicu da su i ove godine među dobitnicima nagrada pojedinci i udruge koje je za nagradu predložio Hrvatski savez informatičara.
 
Tako su, uz ostale dobitnike, godišnjom nagradom tehničke kulture za 2017. godinu nagrađeni:
 

DEJAN DRABIĆ, magistar informatike
 
za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanju građana u Republici Hrvatskoj, posebno mladih, te za zapažene rezultate u pedagoškome, znanstvenome i stručnome radu u tehničkoj kulturi i udrugama tehničke kulture u Republici Hrvatskoj
 
Svojim angažmanom gosp. Drabić, osnivač i predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca, postigao je da gotovo 150 djece pohađa devet tečajeva i radionica i sudjeluje na natjecanjima - od računalnih algoritama, razvoja softvera do robotičkih i IoT natjecanja.
 
Kao mentor postiže iznimne rezultate na informatičkim natjecanjima pa su tako 2017. godine dva učenika osvojila prva mjesta na Državnom natjecanju iz informatike. Isti učenici ostvarili su zapažen uspjeh i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (7. mjesto). Njegovi učenici osvojili su u šk. god. 2016/2017 treće mjesto na Hrvatskome otvorenom natjecanju u informatici.
 
Aktivan je u Međimurskome informatičkom klubu u Čakovcu, član je Izvršnog odbora Hrvatskoga saveza informatičara i Izvršnoga odbora ZTK Međimurske županije. Dao je veliki doprinos razvoju programa tehničke kulture, posebice STEM područja u Međimurskoj županiji.
 

MEĐIMURSKI INFORMATIČKI KLUB
 
za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanju građana u Republici Hrvatskoj, posebno mladih, te za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike te poticanje tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj
 
Klub je osnovan 1998. godine s ciljem poticanja i unaprjeđivanja ukupnih aktivnosti svojih članova u informatici. Član je Hrvatskoga saveza informatičara, ZTK grada Čakovca i ZTK Međimurske županije.
 
Tijekom 2017. godine organizirao je tečajeve programiranja u suradnji s udrugom Mladi informatičari Strahoninca za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije u sklopu projekata "Škola malih programera" i "Želim biti programer".
 
Članovi kluba sudjeluju na Hrvatskome otvorenom natjecanju iz informatike i Državnome natjecanju iz informatike, gdje su u 2017. godini postigli značajne rezultate, uključujući više prvih, drugih i trećih mjesta. Ekipno su članovi MIK-a osvojili treće mjesto među srednjoškolskim ekipama u 2016/2017, a njihov učenik nastupio je na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i kandidirao se za hrvatsku reprezentaciju osvojivši sedmo mjesto.
 
Klub surađuje s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te sudjeluje u Croatian Makers robotičkoj ligi. Navedeni rezultati svrstavaju ga među vodeće informatičke udruge u Hrvatskoj.
 
Nagradu je preuzeo Viktor Lazar, predsjednik udruge Međimurski informatički klub.
 
Nagrade su uručili Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" prof. dr. sc. Zdenko Kovačić.
 
Više informacija o državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić", kao i o ostalim dobitnicima, možete pronaći na sljedećim linkovima:
 
Čestitamo svim dobitnicima!
 
U Zagrebu, 23. listopada 2018. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik