DODIJELJENE DRŽAVNE NAGRADE TEHNIČKE KULTURE "FAUST VRANČIĆ" ZA 2018. GODINU
 

 
U utorak, 12. ožujka 2019. godine, s početkom u 11 sati, u Hrvatskom saboru održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2018. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.
 
I ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da su među dobitnicima nagrada pojedinci koji dolaze iz udruga Hrvatskog saveza informatičara i u njegovom radu zauzimaju važno mjesto.
 
Tako je Državnom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za ŽIVOTNO DJELO nagrađen:
 

BRANKO HRPKA, prof. osnova tehnike i proizvodnje
 
Gospodin Branko Hrpka tehnikom se bavi 54 godine. Cijeli radni vijek posvetio je izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima iz područja tehnike. Osnovao je Klub tehnike i bio predsjednik društva Naša djeca. Bavio se profesionalnom orijentacijom. Autor je i voditelj projekta Veća socijalna uključenost i konkurentnost pri zapošljavanju.
 
Osnivač je Saveza društava za informatičku i računarsku djelatnost Hrvatske (kasnije Hrvatski savez informatičara). U području tehničkog stvaralaštva mladih bio je 42 godine. Dopredsjednik je Hrvatskoga saveza pedagoga tehničke kulture. Razvijao je školsko zadrugarstvo u Slavoniji i Baranji. U području prometa 30 godina je sudjelovao u organizaciji gradskih i županijskih natjecanja. Autor je jedinoga hrvatskoga kratkometražnoga obrazovnog filma iz prometa Put do škole.
 
Bio je mentor učenicima na županijskim i državnim natjecanjima. Organizator je manifestacije Zmajevi nad gradom, godine 1986. formirao je informatičke kabinete za učenike i građane Osijeka. Napisao je skripte iz područja informatike i mnogobrojne zadatke za natjecanja učenika u informatici, autor je zadataka za državno natjecanje iz područja graditeljstva. Bio je savjetnik za tehničku kulturu pri Ministarstvu prosvjete i kulture.
 
Aktivan je u Hrvatskome autoklubu, predsjednik videokluba Mursa u kojem je bio i voditelj filmskih družina te s učenicima postigao značajne rezultate. Pokrenuo je školu animiranog filma (2007.) te osmislio i organizirao filmski festival u Osijeku (Gastro film fest postao je međunarodni), aktivan je u Hrvatskome filmskom savezu.
 
Autor je priručnika Programski jezik LOGO 4.0. Suautor je vježbi zadataka za nastavu Tehničke kulture. Član autorskih timova za izradu udžbenika (32 naslova). Tajnik u Zajednici tehničke kulture Osječkobaranjske županije. Dobitnik niza nagrada (Faust Vrančić za 2007. godinu, Nagrada HZTK 2002., Grb grada Osijeka 2012. i dr.). Aktivan je u radu HZTK. Član je izdavačkoga savjeta HZTK. Dobitnik je zlatnih i brončanih medalja za inovacije u poljoprivredi. Dobitnik je Zlatne značke Društva za profesionalnu orijentaciju (1988.) te Društva Naša djeca (1986.). U mirovini je od 2015. godine.
 
Godišnjom nagradom za 2018. godinu, uz ostale dobitnike, nagrađen je i:
 

DRAŽEN BELETA, dipl. ing. elektrotehnike
 
Gospodin Dražen Beleta dao je izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Republici Hrvatskoj, posebno mladih.
 
U aktivnosti Robotičko-informatičkog kluba Popovača volonterski se uključio 2012. godine. Bio je osnivač i predsjednik Inovatorskog kluba Popovača. Jedan je od osnivača i član izvršnog odbora ZTK grada Popovače. Voditelj je programerskih i robotičkih radionica usmjerenih k popularizaciji robotike i informatike među djecom osnovnoškolske dobi. Radio je kao volonter predavač na radionici robotike za osnovnoškolsku dob pri Caritasu, Kući za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Sv. Franjo". Sudjeluje u programima IRIM-a u sklopu CM lige, BBC micro:bit STEM revolucije, Hrvatska Logo Liga i dr. Kao mentor osvojio je mnogobrojne medalje i priznanja na sajmovima inovacija (ARCA, INOVA, IENA Nuernberg).
 
U 2018. godini sudjelovao je kao mentor na nacionalnom RoboStart natjecanju održanom u Splitu u organizaciji Hrvatskoga robotičkog saveza. Kao mentor ekipe Sisačko-moslavačke županije osvojio je posebnu nagradu za najbolju prezentaciju u kategoriji Rescue Simulation na prvome Europskom RoboCup Junior natjecanju održanom krajem svibnja 2018. u Montesilvanu, Italija. Sudjelovao je kao mentor ekipe Osnovne škole Ludina i osvojio prvo mjesto u kategoriji Rescue Simulation na otvorenome izbornom prvenstvu Italije RomeCup 2018. u travnju 2018. godine.
 
Nagrade su uručili Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" prof. dr. sc. Zdenko Kovačić.
 
Više informacija o državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić", kao i o ostalim dobitnicima, možete pronaći na sljedećim linkovima:
 
Čestitamo svim dobitnicima!
 
U Zagrebu, 12. ožujka 2019. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik