PRIPREME TIMA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU ZA FINALE ACM ICPC NATJECANJA 2015
 
Petrozavodsk Programming Camp 2015
 
Petrozavodsk, Rusija, od 30. siječnja do 9. veljače 2015.
 
Tim Sveučilišta u Zagrebu, u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, svi studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji su u studenom uvjerljivo osvojili prvo mjesto na Srednjoeuropskom studentskom ACM natjecanju i time izborili nastup na finalu Svjetskog studentskog ACM natjecanja, koje će se od 16. do 21. svibnja održati u Maroku, odavno je počeo s pripremama za ovo prestižno natjecanje.
 
Goran Žužić, Ivan Katanić, Gustav Matula i Stjepan Glavina
 
Upravo ovih dana, u ruskom gradu Petrozavodsku već se tradicionalno održava Petrozavodsk Programming Camp, na kojem, s još 193 sudionika iz 57 timova s 31 sveučilišta, sudjeluje i naš tim, zajedno sa stručnim voditeljem tima Goranom Žužićem.
 
Ove pripreme prvobitno su bile zamišljene kao lokalne pripreme za timove s ruskih sveučilišta iz regije, ali se tijekom 15 godina održavanja, širenjem na sveučilišta iz 10-tak zemalja šire regije pretvorilo u značajni međunarodni programerski kamp.
 
Domaćin je Petrozavodsk State University, pripreme se održavaju u trajanju od 11 dana, a svaki dan se održavaju 5-satna natjecanja po uzoru na ICPC natjecanja (s 10-12 zadataka po natjecanju), s dva dana namijenjena za odmor i rekreaciju.
 
Timovi koji su se plasirali u finale ACM natjecanja prepoznali su ove pripreme kao priliku za brušenje svojih programerskih vještina, razmjenu iskustava i načina pristupa u pripremi natjecatelja. Temeljem dosadašnjih rezultata, evidentno je da se timovima koji sudjeluju na ovim pripremama značajno povećavaju šanse za osvajanje vrhunskih rezultata na finalu.
 
Treba istaknuti da sudjelovanje na ovim pripremama, zbog visokih troškova puta, viza, smještaja i prehrane, ne bi bilo moguće bez inicijative članova tima Sveučilišta u Zagrebu koji su 2008. godine nastupili na finalu ACM natjecanja u Kanadi i osvojili srebrnu medalju. Tako su Luka Kalinovčić, Lovro Pužar i Igor Čanadi pokrenuli akciju kojom je prikupljeno 18 tisuća kn. Zahvaljujemo!
 
 
U Zagrebu, 31. siječnja 2015. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik