PRIJENOSNA RAČUNALA NAJUSPJEŠNIJIM
MLADIM INFORMATIČKIM OLIMPIJCIMA HRVATSKE u 2003. GODINI

 

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Goran Granić primio je
mlade informatičare Hrvatske, njihove mentore i predstavnike HSIN-a,
organizatore priprema i nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama

 

Dr. sc. Goran Granić primio je 14. listopada 2003. u 12.00 h u svečanoj dvorani Vlade Republike Hrvatske, najuspješnije mlade informatičare Hrvatske, koji su u 2003. godini osvojili medalje na 10. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI) i 2. mjesto za Hrvatsku i 15. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) i 3. mjesto za Hrvatsku i to:

Luku Kalinovčića, učenika 4. r. XV. gim. u Zagrebu - zlatna medalja na IOI i zlatna medalja na CEOI
Lovru Pužara, učenika 4. r. XV. gim. u Zagrebu - srebrna medalja na CEOI
Luku Donđivića, učenika 4. r. XV. gim. u Zagrebu - brončana medalja na CEOI i srebrna medalja na IOI
Davora Bonačija, studenta I. godine FER-a u Zagrebu - brončana medalja na CEOI i srebrna medalja na IOI
Marka Živkovića, studenta I. godine PMF-a u Zagrebu - brončana medalja na IOI

Prijemu su bili nazočni profesori informatike u školama mladih olimpijaca, mr. sc. Mladen Pregrad, Magda Josipović i Mate Vulić, i predstavnici Hrvatskog saveza informatičara, predsjednik Alen Spiegl, tajnik i voditelj reprezentacija Ivo Šeparović, predsjednik povjerenstva za izbor i pripreme olimpijaca dr. sc. Igor Urbiha, stručni voditelj na IOI Krešimir Malnar i stručni voditelj na CEOI Zvonimir Bujanović.

Na prijemu su bili prisutni i predstavnik Ministarstava prosvjete i športa, v.d. ravnatelja Zavoda za školstvo Vlado Luburić, prof., dekan. FER-a dr. sc. Mladen Kos, profesor dr. sc. Leo Budin i drugi. Odazvao se i veliki broj novinara iz tiska, radija i televizije. Svi su prisutni od HSIN-a dobili prigodne tiskane materijale o nastupima na međunarodnim natjecanjima i postignutim rezultatima mladih informatičara.

Prijem je otvorio dr. sc. Mladen Mauher, predstojnik Vladinog ureda za internetizaciju, koji je bio u ime Vlade Republike Hrvatske organizator ovog prijema, te je pozdravio mlade informatičara i zahvalio se svima nazočnima, koji su doprinijeli njihovom uspjehu. Čestitao je olimpijcima na postignutim rezultatima, nadajući se njihovim još boljim rezultatima u budućnosti, i na kraju izrazio želju da ovakvi prijemi za uspješne mlade informatičare postanu tradicionalni.

Dr. sc. Goran Granić je najprije pozdravio uspješne olimpijce Hrvatske i njihove profesore iz škola, a zatim i predstavnike HSIN-a, koji su pripremali i organizirali sve nastupe hrvatskih mladih informatičara ove godine i sve međunarodne nastupe od 1993. godine. Citiramo riječi dr. Granića što ih je uputio mladim hrvatskim informatičarima:

"Sretan sam što vas na kraju ovog mog mandata u Vladi Republike Hrvatske mogu pozdraviti, čestitati vam i zahvaliti za sve, što ste svojim rezultatima učinili za Hrvatsku. Gledajući vas mlade informatičare, koji ste svojim rezultatom osvojili svijet, siguran sam da našu Hrvatsku čeka bolja budućnost. Kao moje osobno priznanje i priznanje Vlade Republike Hrvatske, a dobrotom tvrtki, dosadašnjih isporučioca informatičke opreme za Vladu Republike Hrvatske, svima vama petorici poklanjamo prijenosna računala (laptop) najnovije tehnologije. Hvala vam još jednom."

Tako su naši mladi informatičari dobili prijenosna računala sljedećih proizvođača od hrvatskih tvrtki:

Luka Kalinovčić, laptop tvrtke RADE KONČAR
Lovro Pužar, laptop HP Siemens tvrtke KODEKS
Luka Donđivić, laptop KING tvrtke MSAN
Davor Bonači, laptop DELL tvrtke FINA
Marko Živković, laptop SIEMENS tvrtke SIEMENS

Luka, Lujo, Lovro, Davor i Marko dobili su vrijedne poklone, koje su svakako zaslužili i koje će, kako je kazao dr. Granić oni znati najbolje upotrijebiti.

Nakon dodjele našim olimpijcima najdražih im darova, dr. Granić ih je poveo na razgledavanje dvorane u kojoj zasjeda hrvatska Vlada, koja je informatizirana na vrlo visokoj razini. U ovoj važnoj dvorani informatički olimpijci Hrvatske, za uspomenu su se slikali s domaćinom dr. Granićem.

Pišući ovo izvješće, sretan i zadovoljan, prisjetio sam se koliko smo natjecanja od ratne 1991. godine organizirali u Hrvatskoj, koliko putovanja obavili u razne zemlje svijeta od 1993. godine i koliko medalja osvojili (34) s mladim hrvatskim informatičarima Hrvatske. Bez sumnje može se kazati da je ovo je najveće dosadašnje Državno priznanje, prije svega mladim informatičarima Hrvatske, Hrvatskom savezu informatičara i na kraju i meni osobno.

U Zagrebu, 14. listopada 2003.

Ivo Šeparović, dipl. ing.
Tajnik HSIN-a
Voditelj hrvatskih informatičkih reprezentacija od 1993. godine