HIO 2016 Logo
 
IZBORNE PRIPREME 2016
 
Hrvatski savez informatičara, Zagreb
 
od 11. do 14. travnja 2016.
 
IZVJEŠTAJ
 
U četvrtak, 14. travnja, na kraju Izbornih priprema koje je Hrvatski savez informatičara organizirao u Zagrebu od 11. do 14. travnja 2016., izabrana je reprezentacija mladih informatičara Hrvatske koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2016. godini.
 
hrvatska informatička reprezentacija
Marin Kišić, Adrian Beker, Vilim Lendvaj, Domagoj Bradač
 
Na izbornim pripremama sudjelovalo je deset učenika, pozvanih temeljem rezultata s Hrvatske informatičke olimpijade - HIO 2016, a Domagoj Bradač, Adrian Beker, Vilim Lendvaj i Marin Kišić su kroz dva izborna ispita te uz pribrojane rezultate Hrvatske informatičke olimpijade osvojili najviše bodova te izborili pravo nastupa na:
  • 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2016, od 18. do 23. srpnja - Piatra Neamt, Rumunjska
  • 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2016, od 12. do 19. kolovoza - Kazan, Rusija
 
Ivan Lazarić Mihael Liskij Domagoj Bradač Tonko Sabolčec
 
Program Izbornih priprema 2016. kroz četiri je dana obuhvatio stručna predavanja, rješavanje zadataka sa značajnih međunarodnih natjecanja, prijenos iskustava uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada i dva izborna ispita (natjecanja).
 
Prvi je ispit održan u utorak, 12. travnja, a drugi u četvrtak, 14. travnja 2016. u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po dva originalna zadatka dopuštenim programskim jezicima Python, Pascal, C i C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s isključivo Linux operacijskim sustavom.
 
REZULTATI
 
Zadatke za oba izborna ispita osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom, Ostali članovi povjerenstva bili su Ivan Katanić, Frane Kurtović i Gustav Matula.
Za provedbu i evaluaciju zaduženi su bili Matej Ferenčević i Aron Bohr, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, dipl. ing., predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Hrvatski savez informatičara Izborne pripreme organizira od 1995. godine. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 18. travnja 2016. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik