HIO 2017 Logo
 
IZBORNE PRIPREME 2017
 
Hrvatski savez informatičara, Zagreb
 
od 10. do 13. travnja 2017.
 
IZVJEŠTAJ
 
U četvrtak, 13. travnja, na kraju Izbornih priprema koje je Hrvatski savez informatičara organizirao u Zagrebu od 10. do 13. travnja 2017., izabrana je reprezentacija mladih informatičara Hrvatske koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2017. godini.
 
hrvatska informatička reprezentacija
Adrian Beker, Josip Kelava, Vilim Lendvaj, Josip Klepec
 
Na izbornim pripremama sudjelovalo je jedanaest učenika, pozvanih temeljem rezultata s Hrvatske informatičke olimpijade - HIO 2017, a Adrian Beker, Josip Kelava, Vilim Lendvaj i Josip Klepec su kroz dva izborna ispita te uz pribrojane rezultate Hrvatske informatičke olimpijade osvojili najviše bodova te izborili pravo nastupa na:
  • 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2017, od 10. do 15. srpnja - Ljubljana, Slovenija
  • 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2017, od 28. srpnja do 4. kolovoza - Teheran, Iran
 
Adrian Beker Josip Kelava Vilim Lendvaj Josip Klepec
 
Program Izbornih priprema 2017. kroz četiri je dana obuhvatio stručna predavanja, rješavanje zadataka sa značajnih međunarodnih natjecanja, prijenos iskustava uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada i dva izborna ispita (natjecanja).
 
Prvi je ispit održan u utorak, 11. travnja, a drugi u četvrtak, 13. travnja 2017. u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po dva originalna zadatka dopuštenim programskim jezicima Python, Pascal, C i C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s isključivo Linux operacijskim sustavom.
 
REZULTATI
 
Zadatke za oba izborna ispita osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom, Ostali članovi povjerenstva bili su Mislav Balunović, Ivan Katanić, Tonko Sabolčec i Marin Tomić.
Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alen Spiegl, dipl. ing., predsjednik HSIN-a, Alenka Dogan Capan, pomoćnica tajnika HSIN-a i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Hrvatski savez informatičara Izborne pripreme organizira od 1995. godine. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 13. travnja 2017. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik