HIO 2018 Logo
 
IZBORNE PRIPREME 2018
 
Hrvatski savez informatičara, Zagreb
 
od 4. do 6. travnja 2018.
 
IZVJEŠTAJ
 
U petak, 6. travnja, na kraju Izbornih priprema koje je Hrvatski savez informatičara organizirao u Zagrebu od 4. do 6. travnja 2018., izabrana je hrvatska informatička reprezentacija učenika srednjih škola koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2018. godini.
 
hrvatska informatička reprezentacija
Dominik Fistrić, Leonard Inkret, Paula Vidas, Josip Klepec
 
Na izbornim pripremama sudjelovalo je devet učenika, pozvanih temeljem rezultata s Hrvatske informatičke olimpijade - HIO 2018, a Josip Klepec, Leonard Inkret, Dominik Fistrić i Paula Vidas su kroz dva izborna ispita te uz pribrojane rezultate Hrvatske informatičke olimpijade osvojili najviše bodova te izborili pravo nastupa na:
  • 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2018, od 12. do 18. kolovoza - Varšava, Poljska
  • 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2018, od 1. do 8. rujna - Tsukuba, Japan
 
Josip Klepec Leonard Inkret Dominik Fistrić Paula Vidas
 
Program Izbornih priprema 2018. kroz tri je dana obuhvatio stručna predavanja, rješavanje zadataka sa značajnih međunarodnih natjecanja, prijenos iskustava uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada i dva izborna ispita (natjecanja).
 
Prvi je ispit održan u četvrtak, 5. travnja, a drugi u petak, 6. travnja u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po dva originalna zadatka pomoću programskih jezika Python i C/C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s isključivo Linux operacijskim sustavom.
 
hrvatska informatička reprezentacija
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Zadatke za oba izborna ispita osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom, dok su ostali članovi povjerenstva bili su Mislav Balunović, Ivan Katanić, Ivan Paljak i Tonko Sabolčec.
Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a, Alenka Dogan Capan, pomoćnica tajnika HSIN-a i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Hrvatski savez informatičara Izborne pripreme organizira od 1995. godine. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 6. travnja 2018. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik