TRIBINA "(P)OSTANI PROGRAMERKA!"
 
XV. gimnazija, Zagreb
3. siječnja 2020.
 
Hrvatska je 15. svibnja 2019. godine potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu i tako postala 26. zemlja koja je udružila snage na jačanju sudjelovanja žena u digitalnom svijetu.
 
Europska unija suočava se s manjkom stručnjaka informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) ali i malim brojem žena u ovom području. Samo 15% ženske populacije radi poslove vezane uz ICT, te je samo jedan od šest stručnjaka u EU, odnosno jedan od tri diplomanata iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), žena. Slabo sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji ima složene i višeslojne korijene. Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije, koje u raznim životnim fazama odvraćaju djevojke i mlade žene od upisivanja studija i ostvarivanja karijera iz STEM područja. Nedovoljna zastupljenost djevojaka i mladih žena u ovom području prisutna je i u natjecanjima i programima u organizaciji/suorganizaciji Hrvatskog saveza informatičara. Posebno se to očituje među djevojkama srednjoškolskog uzrasta i studenticama, čiji broj na natjecanjima opada u odnosu na osnovnoškolsku razinu.
 
Kako bismo dali podršku ovoj deklaraciji i svoj doprinos povećanju broj djevojaka i mladih žena u ICT sektoru, Hrvatski savez informatičara svojim će aktivnostima nastojati motivirati djevojke da se od najranije dobi upoznaju i zainteresiraju za informacijske i komunikacijske tehnologije, a zatim i ostanu na programerskim i ostalim poslovima u ovom sektoru.
 

 
Prva od tih aktivnosti, održana u petak 3. siječnja u XV. gimnaziji u Zagrebu, bila je tribina "(P)ostani programerka!" na kojoj su sudjelovale:
 
  • Zrinka Bohr, bivša natjecateljica na državnim natjecanjima iz matematike i informatike, Jane Street, London
  • Lorena Boroš, studentica FER-a i Android developer na IoT projektu za upravljanje vilama od milijun dolara, Five, Zagreb
  • Nina Šindija, Customer Success Manager za EMEA regiju, Fast Lane
  • Vlatka Vazdar, studentica PMF-a i bivša državna prvakinja iz matematike i informatike
 
koje su prisutnima predstavile svoje životne puteve kroz STEM i ICT područja kroz koja same prolaze i sudjelovale u zanimljivoj raspravi u koju su se uključili gosti i publika. Osim već navedenih, na tribini su gostovali i u raspravi sudjelovali i:
 
  • Lidija Kralj, pomoćnica ministrice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
  • Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
  • Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije
  • Dejan Drabić, dopredsjednik Hrvatskog saveza informatičara i višestruko nagrađivani mentor
  • Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i višestruko nagrađivani mentor
 
Moderator ove tribine bio je Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, XV. gimnazija Zagreb.
 
 
Zbog svog zanimljivog sadržaja, tribina je potrajala dulje od predviđenog vremena, skoro 2 sata, a druženje se nastavilo i kasnije uz prigodni domjenak. Svi sudionici istaknuli su svoje zadovoljstvo ovakvim formatom i sadržajem i dali su svoju podršku za daljnje aktivnosti u ovom smjeru.
 
U Zagrebu, 4. siječnja 2020. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik