9. ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE
za učenike osnovnih i srednjih škola

KRAPINA 2004
od 4. do 11. siječnja 2004.

 

IZVJEŠĆE

 

Zimska škola informatike za najuspješnije učenike - informatičare osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske održana je u Srednjoj školi Krapina, od 4. do 11. siječnja 2004. Ovu je školu organizirao Hrvatski savez informatičara u suradnji sa Srednjom školom Krapina i Krapinskim informatičkim klubom KRIK, a pod pokroviteljstvom Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatske zajednice tehničke kulture, uz generalno sponzorstvo HT-a i tvrtke INFOGAMA iz Zagreba.

Ovo je već deveta godina kako HSIN za vrijeme školskih zimskih praznika organizira nacionalnu školu informatike za najbolje osnovnoškolce i srednjoškolce u Republici Hrvatskoj, a ove su godine obje škole organizirane u isto vrijeme i na istom mjestu.

U radu škole je sudjelovalo 13 pozvanih učenika osnovnih škola i 15 pozvanih učenika srednjih škola. Na Zimsku školu učenici su pozvani temeljem rezultata ostvarenih na Državnom natjecanju iz informatike u 2003. godini, a priključilo im se nekoliko učenika iz Cresa, Zagreba i Varaždina, koje su preporučili njihovi mentori.

Uz najbolje mlade inforrmatičare RH u radionicama i na predavanjima sudjelovalo je i:
63 učitelja i profesora,
81 učenik osnovnih škola i
45 učenika srednjih škola iz Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

Sudionici ove škole imali su priliku prema vlastitim željama odabrati neke od ponuđenih radionica, a najbolji od njih su pohvaljeni za zalaganje i pokazno znanje:

R. br.

Radionica

Predavač

Broj polaznika

Pohvaljeni učenici

1.

Logo

Karmen Toić, prof.

15

Saša Barić

2.

Logo napredni

Vinko Petričević, dipl. ing.

6

Eugen Rožić
Viktor Braut

3.

Basic

Karmen Toić, prof.

14

Ivan Borko
Mislav Blažić

4.

Basic napredni

Luka Kalinovčić

9

Anton Grbin
Kristijan Burnik
Nikola Banić

5.

Visual Basic

Vesna Mesar, dipl. ing.

15

Mario Mikša
Morena Marković

6.

Visual Basic napredni

Davor Bonači

3

Kristijan Burnik

7.

Pascal

Vesna Mesar, dipl. ing.

10

Ante Radak
Magdalena Jurić

8.

C

Luka Donđivić

10

Nenad Mikša
Nikola Banić

9.

C napredni

Lovro Pužar

5

Ivan Kokan
Relja Medić

10.

Linux

Davor Bonači

7

Luka Donđivić
Anton Grbin
Marijan Hrastinski

11.

Algoritmi I

Mario Živić

11

Bojan Podgajski
Nikola Banić
Dino Jurina

12.

Algoritmi II

Mario Živić

7

Jurica Cerovec
Relja Medić

13.

Algoritmi III

Davor Bonači

12

Davor Prugovečki
Lovro Pužar
Marko Dimjašević

14.

Izrada web stranica I

Predrag Brođanac, dipl. ing.

27

Ana Lež
Vanja Cakul

15.

Izrada web stranica II

Predrag Brođanac, dipl. ing.

14

Nenad Mikša

16.

Izrada web stranica III

Tomislav Gracin

21

Ivan Glas
Ivona Profeta
Taša Lacković

17.

Izrada web stranica IV

Tomislav Gracin

23

Valentina Đurek

18.

Internet početni

Lada Rac

34

Ante Pešec
Goran Belošević
Krunoslav Kovačec
Milan Artić
Mirta Kuštan

19.

Internet napredni

Lada Rac

26

Diana Rumbek
Ivan Osredečki
Nikola Pek
Tihomir Habjanec
Valentina Posolin

20.

Mreže

Stjepan Šalković, prof.

18

Davor Markulin

21.

Osnovni rad na računalu

Suzana Trbović, prof.

34

Denis Špiljak
Luka Očko
Nikola Huminski

22.

AutoCAD

Mladen Hršak, dipl. ing.

14

-

U 9. nacionalnoj zimskoj školi informatike KRAPINA 2004. sudjelovalo je ukupno 217 polaznika, uz 10 organizatora i 14 predavača.

Tehnički voditelj Zimske škole bio je Stjepan Šalković, prof., koji je sa svojim suradnicima održavao u besprijekornom radu 5 radionica sa 70 računala u mreži i na Internetu (zahvaljujući HT-u instalirana je veza od 512 kbita). 45 računala osigurala je Srednja škola Krapina, a 25 posudila sponzorska firma INFO GAMA iz Zagreba.

Voditeljica Zimske škole osnovnoškolaca bila je Alenka Dogan, oec., stručna suradnica HSIN-a, a voditelj Zimske škole srednjoškolaca Mario Živić, apsolvent FER-a.
Za vrijeme trajanja zimske škole za sve su sudionike održana predavanja:
dr. sc. Igor Urbiha: "Osnovni algoritmi u geometriji"
Antica Lovrić, dipl. ing.: "ICT u nastavi"
Veljko Kukulj, firma 32 bita: "Metodički priručnik, Suncomat"

Za sudionike Zimske škole organizirani su i športski sadržaji, dvorana za stolni tenis, te TV dvorana u kojoj su prikazivani i najnoviji filmovi. Organizirana je i posjeta sudionika nalazištu pračovjeka u Krapini i razgledavanje grada Krapine.

Veliki dobitak ove manifestacije HSIN-a je uključivanje u program vođenja radionica i držanja predavanja naših uspješnih olimpijaca, koji su nesebično, svoje bogato znanje u programiranju, podijelili s osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji će ih naslijediti.

Davor Bonači i Luka Kalinovčić su, u dogovoru sa HSIN-om, izradili program za mrežnu evaluaciju rješenja zadataka pisanih u Free Pascal-u i DJGPP-u. Program je testiran 10. siječnja 2004. na probnom natjecanju srednjoškolaca na Zimskoj školi u Krapini, gdje se pokazao kvalitetnim i učinkovitim, pa ćemo ga već uskoro koristiti za natjecanja u HPL-u i ostalim domaćim natjecanjima. Ovdje su naši olimpijci koristili iskustva s međunarodnih natjecanja CEOI i IOI u 2003. godini, na kojima su oni, kako je poznato, postigli vrhunske rezultate.

Svečanom otvaranju 9. Zimske škole informatike KRAPINA 2004. osim velikog broja sudionika, nazočni su bili i predstavnici grada Krapine i Županije krapinsko-zagorske, predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Ante Markotić, predsjednik i gđa. Marija Dujmović, glavna tajnica, te Ivica Rozijan, ravnatelj škole domaćina. Zimsku školu KRAPINA 2004. prigodnim je govorom otvorio dr. sc. Ante Markotić.

10. siječnja 2004. u 18.00 sati na svečanom zatvaranju, nakon prigodne priredbe učenica Srednje škole Krapina, veliki broj sudionika, gostiju i roditelja učenika pozdravili su Ivica Rozijan, ravnatelj SŠ Krapina, Alojz Malogorski, gradonačelnik Krapine i Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije. Čestitajući sudionicima i organizatorima na uspješno završenoj 9. Zimskoj školi informatike KRAPINA 2004. zaželjeli su da se jubilarna, 10. Zimska škola informatike, održi ponovo u Krapini.

Na kraju su svim sudionicima podijeljena priznanja, onim najuspješnijim pohvale, a zahvale svima, koji su dali potporu održavanju ove, do sada najmasovnije i najuspješnije škole informatike. Domaćini su svim sudionicima, predavačima i gostima poklonili prigodno licitarsko srce, koje je inače i simbol ovog već tradicionalnog programa HSIN-a.

Više o radu ove škole moći će se uskoro pročitati u Biltenu 9. Zimske škole informatike KRAPINA 2004. i na ovim web stranicama.

 

U Zagrebu, 13. siječnja 2004.
 
 

Organizator Zimske škole KRAPINA 2004.
u ime HSIN-a
Ivo Šeparović, dipl. ing.