KRAPINA 2016
 
21. ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE - KRAPINA 2016.
 
od 3. do 10. siječnja 2016.
 
IZVJEŠTAJ
 
Snijegom prekrivena Krapina dočekala je po šesnaesti puta mlade informatičare koji su se 3. siječnja 2016. godine okupili na 21. zimskoj školi informatike Krapina 2016 (ZŠI 2016).
 
Ova zimska škola koju je Hrvatski savez informatičara od 3. do 10. siječnja 2016. organizirao u suradnji sa Srednjom školom Krapina i Krapinskim informatičkim klubom okupila je 228 polaznika. Uz 28 učenika osnovnih i srednjih škola, najboljih mladih informatičara Hrvatske, odabranih na natječaju za besplatno sudjelovanje Hrvatskog saveza informatičara, u radu škole sudjelovalo je i 152 učenika, 45 nastavnika i profesora, te 3 umirovljenika iz Krapinsko-zagorske županije.
 
Na svečanosti otvaranja održanoj 4. siječnja 2016. polaznicima, predavačima i voditeljima pridružili su se i uvaženi gosti koji su se s nekoliko prigodnih riječi obratili nazočnima: Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina, Stjepan Šalković, predsjednik Krapinskog informatičkog kluba, Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine, te Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije.
 
 
21. zimsku školu informatike otvorio je Mihael Liskij, osvajač srebrne i brončane medalje na međunarodnim informatičkim natjecanjima, te član studenskog tima koji je izborio nastup na finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja.
 
Program 21. zimske škole informatike Krapina 2016. održan je u prostorima Srednje škole Krapina, a polaznicima je na raspolaganju bilo 6 učionica s više od 80 računala u kojima su polaznici kroz 18 radionica usvajali nova znanja iz algoritama, programskih jezika (C++, Logo, Python, Java Android), izrade WEB stranica, osnova računala, interneta, robotike i dr.
 
Održana su i tri zanimljiva predavanja - dr. sc. Ante Đerek: "Algoritmi i programiranje", Goran Žužić: "Heuristike" i Anton Grbin: "C++11 na natjecanjima".
 
 
Na ZŠI 2016. u Krapini sudjelovalo je 16 predavača, a organizaciju su vodili Aron Bohr, voditelj ZŠI 2016 za HSIN, Krunoslav Kranjčec, profesor SŠ Krapina i Stjepan Šalković, profesor SŠ Krapina, voditelji u ime domaćina.
 
Rbr Radionica Predavač Broj polaznika Pohvaljeni
1 Algoritmi OŠ Ivan Paljak 9 Krešimir Nežmah, Jakov Manjkas i Martin Josip Kocijan
2 Algoritmi SŠ Ivica Kičić i Marin Tomić 14 Stjepan Požgaj, Marin Kišić, Luka Jengić i Leonard Inkret
3 C++ početni Branimir Filipović 6 Karlo Vučilovski i Goran Brlek
4 C++/STL napredni Mihael Liskij 19 Krešimir Nežmah i Jakov Manjkas
5 Dizajn i prijelom časopisa Krešimir Varga 18 Ivona Škrobot, Magdalena Potočnjak i Martin Benc
6 Flash Marko Mikša 38 Luka Forjan, Leon Hojski, Antonio Horvat, Matija Alojz Stuhne, Dominik Presečki, Vid Piljek i Borna Cesarec
7 Java Android OŠ Nikola Presečki 10 Domagoj Gavranić, Mislav Brnetić i Petra Habjanec
8 Java Android SŠ Nikola Presečki 24 Karlo Mrzlečki, Jan Jurinjak i Dominik Herak
9 Logo početni Diana Lendvaj 11 Josipa Capan, Gabriel Licitar i Petra Habjanec
10 Logo napredni Marija Gegić 7 Antonio Lukić i Mislav Brnetić
11 Početnici Miljenko Hmelina 14 Marijana Raković, Kala Došen i Petra Posilović
12 Računalo+ Miljenko Ilić 20 Lucija Svrtan, Nina Petek, Patrik Belošević i Mirta Zebec
13 Python Branimir Filipović 7 Alen Šćurić
14 Mastercam Mladen Hršak 6 -
15 Moodle/Loomen Stjepan Šalković i Krunoslav Kranjčec 34 -
16 WEB početni Dino Ilić 14 Bruno Miljan, Silvija Ričko i Sven Gretić
17 WEB napredni Dino Ilić 16 Leon Stjepan Uroić, Martin Josip Kocijan, Matija Bujanić i Mislav Brnetić
18 Robotika Vlado Lendvaj 23 Ivan Herak, Fran Capan, Martin Očko, Lovro Puh, Franjo Veček i Matija Bujanić
 
Zatvaranje 21. zimske škole informatike održano je 9. siječnja u dvorani SŠ Krapina i tom su prilikom podijeljena priznanja sudionicima, pohvale najboljima, te zahvale predavačima, organizatorima i svima koji su pomogli održavanje ove zimske škole. Svečanost je uveličao Mihael Liskij, student 1. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu izvedbom skladbe Etude NO 9, opus 10 Frédérica Françoisa Chopina.
 
 
Priznanja predstavnicima 24 škole čiji su učenici i profesori sudjelovali u radi ZŠI 2016. podijelili su Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine, te Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo.
 
Priznanja pozvanim učenicima dodijelio je voditelj zimske škole informatike Stjepan Šalković, dok su pohvale najboljima dodijelili ravnatelj Srednje škole Krapine Ivica Rozijan i voditelj zimske škole informatike Krunoslav Kranjčec, te glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek i pomoćnica tajnika Hrvatskog saveza informatičara Alenka Dogan Capan.
 
Zahvalnice predavačima, organizatorima, pokroviteljima i sponzorima ZŠI 2016. dodijelio je predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Alen Spiegl.
 
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, te sponzori PC-automati i Zozolly.
 
U Zagrebu, 11. siječnja 2016. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik