CEOI 2020 Logo
 
27. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Nagykanizsa, Mađarska, od 23. do 29. kolovoza 2020.
 
ZLATO, DVA SREBRA I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2020, koja se od 23. do 29. kolovoza održala u Gimnaziji Batthyány Lajos u Nagykanizsi, naša mlada informatička reprezentacija i ove je godine ostvarila izniman uspjeh.
 
U konkurenciji 56 natjecatelja iz 13 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su JEDNU ZLATNU, DVIJE SREBRNE i JEDNU BRONČANU medalju, čime je Hrvatska zauzela odlično 2. MJESTO u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.
S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, organizator je omogućio i online sudjelovanje na natjecanju, tako da je šest reprezentacija sudjelovalo iz svojih matičnih zemalja, a među njima i Hrvatska. Međutim, zbog blizine grada domaćina, naši natjecatelji su ipak došli i sudjelovali na svečanom zatvaranju i dodjeli medalja, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke.
 
Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).
 
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Martin Josip Kocijan
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Martin Josip Kocijan
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO DORIJAN LENDVAJ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO PATRICK PAVIĆ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA MARTIN JOSIP KOCIJAN 4. razred, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.
 
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je Dorijan Lendvaj dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah članovi su Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Martin Josip Kocijan član MIS Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba iz Čakovca.
Sve navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C/C++ pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Nagykanizsi, 28. kolovoza 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik