CEOI 2020 Logo
 
27. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Nagykanizsa, Mađarska, od 23. do 29. kolovoza 2020.
 
Po peti puta u povijesti održavanja Srednjoeuropske informatičke olimpijade, Mađarska je ovogodišnji domaćin ovog jakog i prestižnog regionalnog natjecanja u programiranju, a samo natjecanje održava se u Gimnaziji Batthyány Lajos u Nagykanizsi, od 23. do 29. kolovoza 2020. godine.
 
Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in InformaticsCEOI), jedno je od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja u svijetu a okuplja reprezentacije iz sljedećih država članica: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, kao i gostujuće reprezentacije na CEOI 2020: Austrija, Italija, Litva, Nizozemska i Švicarska.
S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, organizator je omogućio i online sudjelovanje na natjecanju, tako da određeni broj reprezentacija sudjeluje iz svojih matičnih zemalja, a među njima je i Hrvatska.
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).
 
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Martin Josip Kocijan
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Martin Josip Kocijan
 
U reprezentaciji Hrvatske na CEOI 2020 nastupaju sljedeći učenici:
  • MARTIN JOSIP KOCIJAN, 4. razred, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec
  • DORIJAN LENDVAJ, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • KREŠIMIR NEŽMAH, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • PATRICK PAVIĆ, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Martin Josip Kocijan Dorijan Lendvaj Krešimir Nežmah Patrick Pavić
 
Stručni voditelji reprezentacije su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još sudjeluju Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C/C+ pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Nagykanizsi/Zagrebu, 24. kolovoza 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik