EGOI 2021 Logo
 
 
Zurich, Švicarska, od 13. do 19. lipnja 2021.
 
ZLATO I DVA SREBRA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARKE
 
Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na nivou Europe pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a okupilo je 157 natjecateljica iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja.
 
Prva Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls' Olympiad in Informatics) održala se od 13. do 19. lipnja 2021. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije online u svakoj od zemalja sudionica. Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoj nastup u reprezentaciji izborile kroz nastupe na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2020. do ožujka 2021.), Državnom natjecanju iz informatike (12.-14. travnja 2021.) i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi odnosno izbornim kvalifikacijama za EGOI (25. travnja 2021.)
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju predstavljao je tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola:
 
Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković
Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO EMA BOREVKOVIĆ 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO LARA SEMEŠ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO MARTINA LICUL 3. razred, Gimnazija Pula
- LINA KRIŠTIĆ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak, Paula Vidas i Dominik Fistrić a u organizaciji nastupa sudjelujovali su i Matej Ferenčević, Nikola Dmitrović i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Ema Borevković Lina Krištić Martina Licul Lara Semeš
 
EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Python, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih programerki na 1. europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecateljica.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 19. lipnja 2021. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik