EGOI 2021 Logo
 
 
Zurich, Švicarska, od 13. do 19. lipnja 2021.
 
Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na nivou Europe pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a okupit će natjecateljice iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja.
 
Prva Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls' Olympiad in Informatics) održava se od 13. do 19. lipnja 2021. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije online u svakoj od zemalja sudionica. Na ovom natjecanju nastupaju četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoj nastup u reprezentaciji izborile kroz nastupe na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2020. do ožujka 2021.), Državnom natjecanju iz informatike (12.-14. travnja 2021.) i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi odnosno izbornim kvalifikacijama za EGOI (25. travnja 2021.)
 
Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković
Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola:
  • EMA BOREVKOVIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LINA KRIŠTIĆ, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • MARTINA LICUL, 3. razred, Gimnazija Pula
  • LARA SEMEŠ, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
Stručni voditelji reprezentacije su Ivan Paljak, Paula Vidas i Dominik Fistrić a u organizaciji nastupa još sudjeluju Matej Ferenčević, Nikola Dmitrović i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Ema Borevković Lina Krištić Martina Licul Lara Semeš
 
EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Python, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih programerki na 1. europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecateljica.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 16. lipnja 2021. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik