EGOI 2022 Logo
 
 
Antalya, Turska, od 16. do 23. listopada 2022.
 
Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prošle godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a ove godine je ovo natjecanje organizirala Turska, gdje su nastupile 163 natjecateljice iz 27 europskih i 18 gostujućih zemalja.
 
Druga Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls' Olympiad in Informatics) održava se od 16. do 23. listopada 2022. godine u Antaliji, Turska. Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2021. do ožujka 2022.), Državnom natjecanju iz informatike (Vodice, 3.-6. svibnja 2022.) i izbornim kvalifikacijama za EGOI (19. lipnja 2022.)
 
Sara Lazarušić, Iva Tadić, Martina Licul i Lara Semeš
Sara Lazarušić, Iva Tadić, Martina Licul i Lara Semeš
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola (razred i škola odnose se na šk. god. 2021/2022):
  • SARA LAZARUŠIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • MARTINA LICUL, 4. razred, Gimnazija Pula
  • LARA SEMEŠ, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • IVA TADIĆ, 3. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
Stručni voditelj reprezentacije je Patrick Pavić, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Sara Lazarušić Martina Licul Lara Semeš Iva Tadić
 
EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Antaliji, 17. listopada 2022. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik