HIO 2014 Logo
 
20. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
HIO 2014
 
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb
 
12. travnja 2014.
 
ODRŽANA JUBILARNA 20. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
20. hrvatsku informatičku olimpijadu, najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Hrvatski savez informatičara organizirao je 12. travnja 2014. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Jedna od dvije dvorane za natjecanje
 
Ovo je natjecanje okupilo 28 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja školskoj godini 2013./2014. (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Infokup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA DOMINIK GLEICH 4 XV. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA MISLAV BRADAČ 4 V. gimnazija Zagreb
BRONČANA MEDALJA MISLAV BALUNOVIĆ 4 Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Mislav Bradač (srebro), Dominik Gleich (zlato) i Mislav Balunović (bronca)
 
Natjecanje je trajalo pet sati tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Pascal, C i C++ na Linux platformi.
 
Teške, kvalitetne i primjerene zadatke za natjecatelje osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom. Ostali članovi povjerenstva bili su Luka Kalinovčić, dopredsjednik, Marin Tomić, Goran Žužić i Ivan Katanić. Za provedbu i evaluaciju zaduženi su bili Vjekoslav Giacometti i Aron Bohr, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, v.d. tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima HIO 2014 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje im je dodijelio Bojan Antolović, natjecatelj na prvoj i osvajač zlatne medalje na drugoj Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi 1995. i 1996. godine. Zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji HIO 2014 dodijelio je Alen Spiegl.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Izborne pripreme. Devetorica najuspješnijih natjecatelja s HIO 2014 stekla su pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2014. godini - 21. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2014 (Jena, Njemačka, od 18. do 24. lipnja) i 26. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2014 (Taipei, Tajvan, od 13. do 20. srpnja).
 
Devetorica pozvanih na Izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji nam je velikodušno i besplatno ustupio dvorane za natjecanje, kao i informatička tvrtka Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 14. travnja 2014. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, v.d. tajnik