HIO 2015 Logo
 
21. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
HIO 2015
 
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb
 
28. ožujka 2015.
 
21. hrvatska informatička olimpijada, održana je 28. ožujka 2015. godine u Zagrebu. Ovo najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj Hrvatski savez informatičara organizirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Jedna od dvije dvorane za natjecanje
 
Natjecanje je okupilo 25 najuspješnijih učenika (od 28 pozvanih) s nacionalnih natjecanja školskoj godini 2014./2015. (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i Infokup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog saveza informatičara), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA IVAN LAZARIĆ 4 Društvo informatičara Pula
SREBRNA MEDALJA TONKO SABOLČEC 4 XV. gimnazija Zagreb
BRONČANA MEDALJA MIHAEL LISKIJ 4 XV. gimnazija Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Ivan Lazarić (zlato), Tonko Sabolčec (srebro) i Mihael Liskij (bronca)
 
Natjecanje je trajalo pet sati tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Pascal, C i C++ na Linux platformi.
 
Zadatke za natjecanje pripremilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom. Ostali članovi povjerenstva bili su Luka Kalinovčić, dopredsjednik, Ivan Katanić, Frane Kurtović, Gustav Matula, Marin Tomić i Goran Žužić. Za provedbu i evaluaciju zaduženi su bili Vjekoslav Giacometti, Matej Ferenčević i Aron Bohr, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, v.d. tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima HIO 2015 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje su im dodijelili članovi Znanstvenog povjerenstva. Također su dodijeljene i zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji HIO 2015.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Izborne pripreme. Jedanaestorica najuspješnijih natjecatelja s HIO 2015 stekla su pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2015. godini - 22. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2015 (Brno, Češka, od 29. lipnja do 4. srpnja) i 27. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2015 (Almaty, Kazahstan, od 26. srpnja do 2. kolovoza).
 
Jedanaestorica pozvanih na Izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i informatička tvrtka Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 30. ožujka 2015. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, v.d. tajnik