HONI Logo
 
HRVATSKO OTVORENO NATJECANJE U INFORMATICI
 
Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici odnosno Croatian Open Competition in Informatics natjecanje je u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta.
 
Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja. HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku - na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.
 
Kroz petnaest godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics - IOI).
 
Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-travanj), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži sedam zadataka od kojih se pet težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.
 
Učenici iz Hrvatske mogu se natjecati u službenoj konkurenciji kao članovi ekipa svojih škola ili klubova/udruga pod vodstvom nastavnika odnosno starijeg člana kluba ili udruge.
 
HONI 2021/2022
 
Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u šk. god. 2021/2022 održat će se kroz šest kola natjecanja. Svako kolo sastojat će se od trosatnog rješavanja sedam zadataka, a dozvoljeni programski jezici su Python, Pascal, C/C++ i Java.
 
Termini održavanja natjecanja su:
 
Pravila natjecanja kao i upute za provedbu možete pronaći ovdje, a primjere zadataka, test podataka i rješenja s prošlogodišnjih HONI natjecanja možete pronaći ovdje.
 
Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici organizira Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
Povjerenstvo za izradu zadataka
 
Pavel Kliska i Krešimir Nežmah, voditelji
 
Nikola Dmitrović
Gabrijel Jambrošić
dr. sc. Adrian Satja Kurdija
Vedran Kurdija
Daniel Paleka
Ivan Paljak
Stjepan Požgaj
 
Evaluacija i provedba natjecanja
 
Matej Ferenčević
 
Voditelj programa
 
Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara