IOI 2004

XVI. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
Atena, Grčka
od 11. do 18. rujna 2004.

 

HRVATSKA OSVOJILA DVIJE ZLATNE I JEDNU BRONČANU MEDALJU !

 

Svečanim zatvaranjem i podjelom medalja godine završila je XVI. Međunarodna informatička olimpijada. Naši mladi informatičari brojem medalja nisu uspjeli dostići sportaše. Nisu ni mogli, jer su ih nastupila samo četvorica, ali sjajem medalja nimalo ne zaostaju za njima.

Naša je reprezentacija na ovom natjecanju ostvarila svoj najveći dosadašnji uspjeh, prvi put u povijesti nastupa hrvatskih informatičara na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi osvojila DVIJE ZLATNE medalje, te su s još jednom broncom zauzeli visoko 4. mjesto u ukupnom poretku država sudionica prema osvojenim medaljama.

U reprezentaciji su nastupili i osvojili:

 

1. Luka Kalinovčić, učenik 4. r. XV. gimnazije iz Zagreba
mentor mr. sc. Mladen Pregrad, prof.

2. Lovro Pužar, učenik 4. r. XV. gimnazije iz Zagreba
mentor mr. sc. Mladen Pregrad, prof.

3. Luka Donđivić, učenik 4. r. XV. gimnazije iz Zagreba
mentor mr. sc. Mladen Pregrad, prof.

4. Davor Jerbić, učenik 3. r. Srednje škole Valpovo
mentor Marijan Antolović, dipl. ing.

ZLATNA MEDALJA
 

ZLATNA MEDALJA
 

BRONČANA MEDALJA
 

 
 

 


Slijeva na desno: Luka Kalinovčić, Lovro Pužar, Luka Donđivić i Davor Jerbić

Reprezentaciju su na ovom natjecanju vodili Krešimir Malnar, odgovorni voditelj i Zvonimir Bujanović, dipl. ing., stručni voditelj. Organizator nastupa za Hrvatski savez informatičara bio je Ivo Šeparović, dipl. ing., koji je na Olimpijadi sudjelovao kao predstavnik Hrvatske u svojstvu člana Međunarodnog informatičkog olimpijskog odbora (International Committee - IC).

I ove je godine Hrvatski savez informatičara, pod pokroviteljstvom i financijskom potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, organizirao nastup reprezentacije Republike Hrvatske, informatičara srednjoškolaca (do 19 godina starosti), na ovom natjecanju održanom u Ateni, Grčka, od 11. do 18. rujna 2004.

Republika Hrvatska u organizaciji HSIN-a već 12 godina s velikim uspjehom (40 osvojenih medalja!) nastupa na dosadašnjim Međunarodnim informatičkim olimpijadama, koja je jedna od šest međunarodnih olimpijada znanja za učenike srednjih škola (ostale su: matematika, fizika, kemija, biologija i astronomija).

Pored Hrvatskog Telekoma, koji je glavni sponzor svih programa HSIN-a u 2004. godini, veliku potporu dao nam je i KONČAR-INEM, sponzor ovog nastupa hrvatskih učenika u Ateni, koji nam je poklonio četiri računala za pripreme učenika i opremu za olimpijce za ovaj nastup. Potporu ovom nastupu dala nam je i Hrvatska zajednica tehničke kulture u kojoj Hrvatski savez informatičara djeluje u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske, a također i Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Zagreba.

Reprezentacija Republike Hrvatske na ovom natjecanju sastojala se od četvorice učenika koji su nastup u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Državnom natjecanju (Varaždin, 11.-16. svibnja 2004.) i X. Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Varaždin, 15. svibnja 2004.), te na Izbornim pripremama održanima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu od 10. do 13. lipnja 2004. godine.

Prema propozicijama, IOI natjecanje se sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka u programskim jezicima Pascal i C/C++ (Free Pascal i DJGPP) na PC računalima pod operativnim sustavima Windows ili Linux. Natjecanje je podijeljeno u 2 dana, a rezultati se zbrajaju. Ocjenjivanje se vrši automatski pomoću mrežnog softvera kreiranog za tu svrhu pod nadzorom sedmeročlanog Međunarodnog znanstvenog povjerenstva (International Scientific Committee - ISC).

Pored napredovanja u znanjima iz informatike, izmjeni iskustava, stvaranja poznanstava i prijateljstava s mladim informatičarima iz 80 zemalja svijeta, ovaj nastup naših srednjoškolaca bio je i promidžba Republike Hrvatske u svijetu mladih informatičara, a za Hrvatski savez informatičara poticaj i korak dalje u ostvarenju programskih ciljeva.

Mladi informatičari i njihovi voditelji vraćaju se iz Atene 18. rujna 2004. u 19:30 sati u zračnu luku u Zagreb. Prigodna konferencija za novinare održat će se 20. rujna 2004. u 12 sati u velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Dalmatinskoj 12 u Zagrebu. Pozivamo sve koji žele čestitati našim učenicima i s njima porazgovarati da dođu.

Uz pozdrav, sa štovanjem,

U Ateni, 17. rujna 2004.

za Hrvatski savez informatičara
Organizator nastupa na IOI 2004
Ivo Šeparović, dipl. ing.

 


 

Rang lista zemalja prema osvojenim medaljama

Zadaci

Rješenja

Slike