IOI 2020 Logo
 
 
Singapur, od 13. do 19. rujna 2020.
 
ZLATO, DVA SREBRA I BRONCA ZA IZVRSNE MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Nakon niza sjajnih rezultata ovoga ljeta naši mladi informatičari obradovali su nas novim izvanrednim rezultatima, te su sva četiri učenika na ovogodišnjoj 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održala online, od 13. do 19. rujna u Singapuru, osvojili sjajna odličja.
U konkurenciji 347 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta naši mladi hrvatski informatičari osvojili su JEDNU ZLATNU, DVIJE SREBRNE i JEDNU BRONČANU medalju, čime je Hrvatska zauzela fenomenalno 10. MJESTO u ukupnom poretku.
 
Posebno nas raduje osvajanje zlatne medalje, prve nakon 2012. godine, čime se broj osvojenih zlatnih medalja popeo na 12. Za malu zemlju poput Hrvatske to je vrlo velik uspjeh, iako se može činiti malo u usporedbi s najjačim državama svijeta (Kina, Rusija, SAD, ...). Također vrijedi napomenuti da je samo dvadesetak zemalja na svijetu osvojilo više zlatnih medalja od nas i manje od petnaest zemalja osvojilo ukupno više medalja od Hrvatske. Sve one u pravilu su puno veće i mnogoljudnije od Hrvatske i puno više izdvajaju za obrazovni sustav nego ostale zemlje.
 
Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).
 
Martin Josip Kocijan, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah
Martin Josip Kocijan, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola (u prošloj šk. god.)
ZLATO PATRICK PAVIĆ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO DORIJAN LENDVAJ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA MARTIN JOSIP KOCIJAN 4. razred, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec
 
Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.
 
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je Martin Josip Kocijan dugogodišnji član MIS Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba iz Čakovca, Dorijan Lendvaj član Robotičko informatičkog kluba Popovača, dok su Patrick Pavić i Krešimir Nežmah članovi Zagrebačkog računalnog saveza.
Sve navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
Reprezentacija Reprezentacija Reprezentacija
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Martin Josip Kocijan Dorijan Lendvaj Krešimir Nežmah Patrick Pavić
 
Nastup naših mladih informatičara na 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 23. rujna 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik